Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, deprem bölgesi dışındaki 71 ilde eğitimin 21 Şubat'ta başlayacağını ve erteleme olmayacağını söyledi. Deprem bölgesi için ise “10 İlimizde 1 Mart’a kadar eğitime ara veriyoruz” diyen Özer, sonrasında süreci değerlendireceklerini belirtti. Özer öte yandan, özel eğitim kurumlarının tam burslu öğrenci kapasitesinin de depremzedeler için yüzde 3'ten yüzde 10'a çıkarıldığını bildirdi.

Milli Eğitim Bakanı Özer: 71 ilde 20 Şubat’ta eğitim başlayacak ve erteleme olmayacak
Fotoğraf: AA

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, bakanlıkta yaptığı açıklamada eğitim-öğretim sürecine dair alınan kararları aktardı.

Bakan Özer, “20 Şubat’ta 71 ilde eğitim öğretim başlayacak ve bir daha uzatma olmayacak” dedi.

“10 İlimizde 1 Mart’a kadar eğitime ara veriyoruz” diyen Özer, sonra süreci tekrar değerlendireceklerini, bölgesel eğitim öğretime açma kararı vermeyeceklerin, ilçe ve okul temelli kararlar alacaklarını söyledi.

Özer, “Bazı illerimizde Kilis, Adana, Gaziantep ve Diyabakır illerinin bazı ilçelerinde hiçbir hasar yok. Orada 1 Mart’tan sonra eğitim öğretime başlayacağız” ifadelerini kullandı.

Özer, felaketin vurduğu 10 kentten diğer kentlere şu an 809 öğrencinin eğitim öğretim için nakil yaptırdığını belirtti. Bakanlık'tan yapılan açıklamada, nakil sayısının binin üzerinde olduğu kaydedildi.

Deprem bölgesi dışındaki illerde okul kapasitesini artırma çalışmalarının devam ettiğini dile getiren Özer, özel öğretim kurumlarının yüzde 3 olan tam burslu öğrenci kapasitesini ise yüzde 10’a çıkarma kararı verdiklerini, artırılan kapasitenin tamamının depremzedeler için kullanılacağını bildirdi.

ALINAN TÜM KARARLAR VE YAPILAN ÇALIŞMALAR

Milli Eğitim Bakanlığı’nın çalışmaları ve aldığı diğer kararlar hakkındaki açıklaması şöyle:

- 10 ilde tüm çadır bölgeleri ve toplanma yerlerinde çocuklar için psikososyal destek, oyun ve etkinlik çadırları kuruyoruz. Şu ana kadar 172 tanesini kurduk. Bu çadırlarda okulöncesi öğretmen ve rehber öğretmen ve psikolojik danışmanlarımız hizmet vermeye başladı.

- Liseye geçiş sınavında (LGS) ikinci dönem konuları dahil olmayacak.

- Üniversiteye giriş sınavında (YKS) 12.sınıf ikinci dönem konuları dahil olmayacak

- Milli Eğitim Bakanlığımızın okul, yurt, uygulama oteli ve öğretmenevlerinde 465 bin vatandaşımız barınmaktadır. 25 bin vatandaşımız ise 10 ilin dışındaki illerde konaklamaktadır

- Bakanlığımız meslek liselerinde, öğretmenevlerinde ve uygulama otellerinde günlük hazırlanan 1 milyon 488 bin 362 sıcak yemek ve 406 bin çorba olmak üzere 1 milyon 894 bin 362 yemek her gün 10 ilimizdeki vatandaşlarımıza dağıtılmaktadır.

- Ayrıca 10 ilde 97 seyyar mutfağımız hizmet vermektedir.

- Meslek liselerinde 6 ay önce kurulan ekmek fabrikalarında her gün 1 milyon 600 bin ekmek üretilip 10 ilde dağıtılıyor

- MEB AKUB (Arama ve Kurtarma Birimi) dan 4 bin 526 öğretmen bölgede arama kurtarma çalışmalarına destek vermektedir

- 4 bin rehber öğretmen ve psikolojik danışman sahada vatandaşlarımıza psikolojik destek sağlamaktadır

- Meslek liselerinde 10 bin soba üretilerek dağıtımı yapıldı

- Meslek liseleri, halk eğitim merkezleri ve olgunlaşma enstitülerinde günlük 1000 çadır ve 60 bin uyku tulumu üretilmekte ve bölgeye iletilmektedir

- Bölgede 13 bin 572 gönüllü öğretmen destek organizasyonlarına destek olmaktadır