Milli sporcular atama bekliyor

MERAL DANYILDIZ

Beden eğitimi öğretmenliği bölümü mezunu ulusal takım sporcuları, 2016 yılından bu yana kadrolu olarak atamalarının yapılmadıklarını söyleyerek çözüm bekliyor. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın belirlediği olimpik dallar haricindeki branşların yalnızca sözleşmeli olarak atanmasına sporculardan tepki yağıyor. Milli sporcular tarafından açılan davaların birçoğu kazanımla sonuçlanmasına rağmen hâlâ bir adım atılmış değil.

HUKUKA AYKIRI

Konuyla ilgili davaları takip eden Öğretim Görevlisi Avukat Nida Toker, sporcuların sözleşmeli olarak atanmasının hukuka aykırı olduğunu söyledi. Toker, “Yönetmeliğe göre belirtilen şartları taşıyan, dünya ve Avrupa’da ilk 3 derecesi olan milli sporcuların kadrolu atanma hakkı var. Ancak 2016’dan bu yana milli sporcu atamaları sözleşmeli olarak yapılıyor” dedi.

Toker, sözlerini şöyle noktaladı: “Bu çocuklar milli forma giydiklerinde elde ettikleri başarılar ile üniversiteden mezun olur olmaz sınavsız atanacaklarını düşünüyorlardı. Şu an beden eğitimi öğretmenliği okuyan milli sporcu öğrencilerimden biri araba tamirciliği yapıyor. Bazıları da aylık bin, bin 500 TL’ye devlet okullarında ücretli öğretmenlik yapıyor. Devletin öğretmen açığı var. 40’a yakın milli sporcunun kadrolu atanma hakkı olması sebebiyle atama talep edip, idari dava açtık. Yürütmeyi durdurma kabul kararı aldık, ancak Milli Eğitim Bakanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı yürütme durdurma kabul kararını uygulamadı. Davamız devam ediyor.”

SPORCULAR MAĞDURmilli-sporcular-atama-bekliyor-789602-1.

Ataması yapılmadığı için davacı olan bir milli sporcu ise “Ben iki dava açtım. İkisini de kazandım. Ancak Spor Bakanlığı atamama onay vermedi” diye konuştu. “Altı maç kazanarak birinci oldum, milli takım kamplarında seçmeye gittim, Avrupa’ya öyle gittim” diyen sporcu, bunların başarı olarak görülmediğini aktardı. Kadrolu atama istediklerini vurgulayan sporcu, şöyle konuştu: “Kanunen zaten kadrolu atama yapılması gerekiyor. Ancak 2016’dan beri sözleşmeli olarak yapılıyor ve yeterince kontenjan vermiyorlar. 300-350 milli sporcu beklerken yalnızca 70-80 kontenjan açıyorlar. Bunları da sadece Spor Bakanlığı’nın belirlediği olimpik branşlara ayırıyorlar. Bu sebeple bütün sporcular mağdur.”