İsmail Türüt'ün Hrant Dink'in katil zanlıları Ogün Samast ve Yasin Hayal'i öven 'Plan Yapmayın Plan' adlı parçasına destek vererek şimşekleri üzerine çeken İzmir Barosu Başkanı Nevzat Erdemir'e dolandırıcılık yaptığı iddiasıyla sahtecilik davası açıldı

İzmir Barosu Başkanı Nevzat Erdemir hakkında I vasiyette tahribat yaparak haksız yere zimmetine I para geçirdiği iddiası ile dava açıldığı ortaya çıktı. İzmir Nöbetçi Asliye Hukuk Mahkemesi'ne 21 Şubat 2007 tarihinde ölen Lale Koçan (80) adlı kadının mirasçıları Ayşe Figen Tercan, Fatma Funda Ömürgönülşen ve Aziz Fatih Gönülşen tarafından açılan davada, Medeni Kanun'un 15. Maddesi hatırlatılarak ayırtım gücü bulunmayan kimsenin geçerli iradesinin bulunmaması nedeniyle böylesi bir miras devrinin söz konusu olmadığı ifade ediliyor.

KENDİNE MAAŞ BAĞLATMIŞ
Dava dilekçesinde ayırtım gücüne sahip olmayan Lale Korçan'ın Konak'da bulunan 38 pafta, 181 ada, 45 parsel da kayıtlı bulunan işhanını İzmir Barosu Başkanı ve Atatürkçü Düşünce Derneği üyesi olan Nevzat Erdemir'e tam yetki ile devrettiği ve iş-hanında bir oda ve aylık bin YTL kendisine maaş bağlandığı ileri sürülüyor. Dava dilekçesinin 4'üncü maddesinde şunlar belirtiliyor: "Söz konusu miras devri yapılırken (muris) Lale Korçan söz konusu işlemi yaparken ayırtım gücüne sahip değildir. Yatakta nöroloji hastası olarak yatmaktadır. Davalı derneğin temsilcisi olan Nevzat Erdemir'de bir sağlık ocağından getirdiği, konusunda uzman olmayan doktorlardan sağlık durumunu bildirir raporu da işleme eklenmiştir."

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun belli bir yaşın üzerinde olan ve ağır sağlık sorunları bulunan kişileri ölüme bağlı tasarruf biçimi için adli tıp ya da yetkili devlet hastanelerini görevlendirdiği hatırlatılan dilekçede, İzmir Alsancak Kültür Sağlık Ocağı'nda alınan raporun geçersiz olduğu ifade ediliyor.

ADD EĞİTİM KURUMU DEĞİL SAVUNMASI
Erdemir tarafından hazırlanan ölüme bağlı tasarruf belgesi incelendiğinde Korçan'ın hataya düşürüldüğüne de dikkat çekilen dava dilekçesinde, "Öyle anlaşılıyor ki vasiyetnamenin amacı öğrencilere eğitim amaçlı burs verilmesi olarak görülmüştür. Oysa sözleşme incelendiğinde görülmektedir ki, söz konusun hanm en önemli getirişine sahip olan zeminde bulunan dükkân katları kurulması vaat edilen öğrenci yurdu ve eğitim amacının dışında bırakılmıştır. Bununla yetinilmemiş, bu iş için aracılık yaptığı anlaşılan Avukat Nevzat Erdemir'in bu işle görevlendirilmesi bin YTL başlayan biçimde ücretlendirilmesi ve üst katın kendisine tahsisiyle hataya düşürüldüğünün açık kanıtıdır" denildi.

DURUŞMA 31 OCAK'TA
Delil olarak, nüfus kayıtlarına bakılması, vasiyetname örneğinin incelenmesi, ADD'nin tüzüğünün incelenmesi ve Lale Korçan'ın sağlık durumunu gösterir raporun incelenmesini isteyen davacılar, Kasım 2006'da Nevzat Erdemir tarafından hazırlanan 'Ölüme Bağlı Tasarrufun iptal edilmesini talep ettiler. İlk duruşması Ekim ayında yapılan davanın ikinci duruşması 31 Ocak 2008 tarihinde İzmir Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülecek.

FATMA KOÇAK (DİHA)