Küba Devrimi'nin 50. yılı etkinliklerinde konuşan Küba Büyükelçisi Abascal, krizde bir tek Kübalı'nın bile işsiz kalmadığını söylerken BirGün için de “Benim gazetem” dedi...

Küba Devrimi"nin 50. yılı etkinliklerinde konuşan Küba Büyükelçisi Abascal, krizde bir tek Kübalı"nın bile işsiz kalmadığını söylerken BirGün için de “Benim gazetem” dedi...

 

GİZEM TILIÇ  ANKARA

 

ODTÜ Mezunlar Derneği geçen hafta sonu iki farklı etkinlikle Küba Devrimi"nin 50’inci yıl kutlamalarına ev sahipliği yaptı. Derneğin Vişnelik Tesisleri"nde, Küba Büyükelçisi Ernesto Gomez Abascal ile gazetemiz yazarı Doç. Dr. L. Doğan Tılıç"ın katılımıyla gerçekleştirilen "Küresel Kriz ve Latin Amerika" konulu toplantıyla başlayan etkinlikler, Küba müziği ve lezzetlerinin eşlik ettiği, Devlet Bakanı Mustafa Said Yazıcıoğlu ile Büyükelçi Abascal"ın Küba bayrağı şeklindeki pastayı kestikler bir gece ile son buldu.

 

“KÜBA’YA İMRENİYORUZ”

“Devrimi Kutlama Partisi” adı altında bir araya gelinen gecede Devrimci 78"liler Federasyonu Başkanı Ruşen Sümbüloğlu, "Bizim kuşağımız Che Guevara"nın devrimci düşünceleriyle büyüdü. Küba devrimi sosyalizmin yaşanabilir olduğunu anlatıyor" derken, ODTÜ Mezunlar Derneği Başkanı Himmet Şahin de "Kapitalizmin dünyayı kasıp kavurduğu bir çağ yaşıyoruz. Binlerce az gelirli, emekçi, işsiz açlıkla yaşam mücadelesi veriyor. 50 yıl önce sosyalist bir devrim gerçekleştiren Küba, krizden en az etkilenen ülkeler arasında. Küba"yı imrenerek ve kıskanarak seyrediyoruz" şeklinde konuştu.

Büyükelçi Abascal, "Birçok ülkede yolsuzlukla beraber ulusal kaynakların yağmalanması için hazırlanan neo-liberal formüllerin ortaya çıkardığı ekonomik kriz, siyasi bir krizin patlak vermesine sebep oldu. Ekonomik krizin yanı sıra ülkemizde peş peşe yaşanan 3 büyük kasırgada da 90 milyar Dolar"lık bir zarara uğradık. Ancak, sistemimiz vatandaşlarımızın yaşamının etkilenmemesi için her önlemi almıştı ve bir tek Kübalı bile işsiz kalmadı" dedi. Abascal, sözlerini şöyle sürdürdü: "Belki milyonerlerimiz yok, Küba"da yatınız, lüks villalarınız ve otomobilleriniz olamıyor. Ama bizim ülkemizde sokaklara terk edilmiş çocuklar ve sosyal güvencesi olmayan yaşlılar da göremezsiniz. Sağlık ve eğitim herkes için tamamen ücretsiz. ."

 

YUMUŞAMA OLUR MU?

Obama sonrasında ABD-Küba ilişkilerinin nasıl şekillenebileceğine ilişkin bir soruya Abascal, "Obama seçim kampanyasında bazı sözler verdi. Yumuşamadan söz etti.  Ama politikacılar kampanyalarda hep sözler verirler. Bunların gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini göreceğiz" yanıtını verdi. "Küba öncülüğünde yeni bir sosyalist blok oluşturulabilir mi?" sorusuna Abascal"ın yanıtı, net bir "Hayır" oldu. Abascal, "Sosyalistlerin bu tür öncülüklere, Mekkelere ihtiyacı yok. Bir zamanlar Moskova Mekke idi. Şimdi yok. Küba"nın ancak ahlaki bir öncülük rolü, sorumluluğu olabilir" değerlendirmesini yaptı. Abascal, BirGün gazetesini ise “Benim gazetem” diye nitelendirdi.

 

TILIÇ"TAN UYARI

L. Doğan Tılıç da Küba"da küçük özel işletmelere izin verilmesi ve şu veya bu yolla az da olsa sermaye biriktiren bir kesimin ortaya çıkmaya başlamasının sol çevrelerde soru işaretleri ve endişeler yarattığına değinerek, "Sistemin kendinde olanı komşularıyla paylaşmaya hazır sosyalist bir insan tipini de yarattığını umuyoruz. Moskova"da olduğu gibi Mc Donald"s şubeleri açıldığını, önünde kuyruklar olduğunu hiçbir sosyalist görmek istemez" dedi.