AKP iktidarı döneminde artan baskılar ve ekonomik bunalım nedeniyle Türkiye’den göç edenlerin sayısı her yıl giderek artıyor. New York Times gazetesinin Türkiye’den yurtdışına başlayan göçe ilişkin yayınladığı haberde, söz konusu durumun tarihte yıkım geçiren ülkelerde görüldüğünün altı çizilerek, “Ülkelerin yaşadığı önemli yıkımlara bakılırsa, bu yıkımların öncesinde varlıklı insanların o ülkeden göç ettiği görülür” ifadelerine yer […]

Milyonerler de ülkeden kaçıyor

AKP iktidarı döneminde artan baskılar ve ekonomik bunalım nedeniyle Türkiye’den göç edenlerin sayısı her yıl giderek artıyor. New York Times gazetesinin Türkiye’den yurtdışına başlayan göçe ilişkin yayınladığı haberde, söz konusu durumun tarihte yıkım geçiren ülkelerde görüldüğünün altı çizilerek, “Ülkelerin yaşadığı önemli yıkımlara bakılırsa, bu yıkımların öncesinde varlıklı insanların o ülkeden göç ettiği görülür” ifadelerine yer verildi.

“Erdoğan’ın vizyonuna hararetle karşı çıkan Türkler, yeteneklerini ve varlıklarını da alarak, sürüler halinde ülkeyi terk ediyor” başlıklı haberde ‘Erdoğan’a karşı çıkan Türkler, yetenek ve varlıklarını alarak ülkeyi terk ediyor’ denildi.

Ekonomik zorluklar ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın baskıcı politikaları Türkiyeli milyoneleri yurtdışına kaçırdı. Yayımlanan haberde, Küresel Varlık Göçü İncelemesi’nin Türkiye’ye ilişkin verileri yer aldı.

Buna göre 2016 ile 2017 yılları arasında, Türkiye’nin varlıklı diliminin yüzde 12’sine denk gelen, en az 12 bin dolar milyoneri, servetlerinin çoğunu Avrupa ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne taşıdı.
Darbe girişimi sonrası politik sığınma taleplerindeki artışa ilişkin verilerin de yer aldığı raporda İstanbul, varlık göçü yaşanan yerler sıralamasında yedinci sıraya yükselmiş durumda.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye’nin kabul ettiği göçmen sayısı yüzde 22,4 artışla 466 bin 333 kişi olarak kayıtlara geçerken, Türkiye’den göç edenler ise yüzde 42 oranında artışla, 253 bin 640 kişi oldu.

***

Göç ekonomik kayıp getiriyor

♦ 2016 yılında yurtdışına göç eden vatandaşların sayısı 69 bin 326 iken 2017 yılında yüzde 63’lük artışla 113 bin 326’ya ulaştı.

♦ 2017 yılında 5 binden fazla milyoner, son üç yılda ise 13 bin girişimci ve iş insanı Türkiye’yi terk etti. Yalnızca 20 OECD ülkesine göç etmiş yurttaşlar üzerinden Türkiye’nin kaybı 220 milyar dolar üzerinde.