MMO’nun nisan ayı için hesapladığı asgari fatura tutarı 349 lira, Türk-İş’in 4 kişilik aile için hesapladığı aylık gıda harcaması 2 bin 374 lira. İstanbul’da 100 metrekarelik bir evin kirası ise en az 900 lira. Buna göre 3 bin 623 liranın altındaki gelir sahibi milyonlar sağlıklı beslenemiyor

Milyonlar açlığın pençesinde

Makina Mühendisleri Odası Enerji Çalışma Grubu 2020 yılına ilişkin Enerji Görünüm Raporu’nu yayımladı. Buna göre nisan ayında bir evin doğalgaz, elektrik ve su faturası asgari tutarlarla 349 lirayı buldu. Kira ile birlikte düşünüldüğünde İstanbul’da en az 1249 lira kira ve faturalara gidiyor. Buna karşın 4 kişilik bir ailenin sağlıklı beslenebilmesi için aylık asgari gıda ihtiyacı ise 2 bin 374 lira. Bu sayılara göre milyonlar açlığın pençesinde.

Son 18 yılda özellikle konut sektörü hızla büyüdü. Ancak yapılan konutları alanların çoğu zaten evi olanlardı. Bunun üzerine köyden kente göçün de etkisiyle ev sahibi olanların toplam içindeki payı azaldı, kiracı olanların oranı arttı. Böylece kira ve faturalar toplam gelir içinde çok daha önemli bir paya sahip oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2018 yılı için yayımladığı hane halkı tüketim harcamaları verileri çarpıcı bir gerçeği daha ortaya çıkardı. Buna göre yurttaşların en önemli gideri konut ve kira harcamaları oldu. Hane halkı 100 liralık harcamasının 23,7 lirasını konut (doğalgaz, elektrik, su vb. faturalar) ve kira için harcıyor. Gelir azaldıkça bu oran artıyor.

HER 100 HANENİN 28’İ KİRACI

TÜİK’in verilerine göre AKP dönemi boyunca haneler içindeki kiracı sayıları gittikçe arttı. 2002 yılında her 100 hanenin 18,7’si kiracı iken, 2018’de bu sayı 28,5’e çıktı. Haneler içindeki kiracı sayısı da gittikçe artıyor. Eğer kiracılaşma oranı bu hızda devam ederse 20 sene sonra kiracı sayısı kendi evinde oturan sayısını geçecek.

EN UCUZ İLÇEDE METREKARE 9 LİRA

Gayrimenkul veri analizi platformu Endeksa’nın İstanbul’un ilçelerine göre 2+1 (85-110 metrekare arası) konut kiralarını ele alan araştırmasına göre, en düşük metrekare kira bedeli ortalama 9 lirayla Esenyurt, Sultangazi, Sultanbeyli ve Sancaktepe’de görülüyor.

Kiralık konutta en ucuz ortalama metrekare fiyatları 9 lirayla Esenyurt, Sultangazi, Sultanbeyli ve Sancaktepe’de görülürken, bu rakam Beşiktaş’ta 25 liraya kadar çıkıyor.

FATURALAR MAAŞIN YÜZDE 15,9’U EDİYOR

MMO Enerji Çalışma Grubu’nun hazırladığı Enerji Görünümü Raporu 2020 başlıklı sunuma göre doğalgaz, elektrik ve su faturaları toplamı İstanbul’da asgari cüretin yüzde 15,9’u Ankara’da ise yüzde 16,75’i bulmuş durumda.

Asgari miktarlar üzerinden MMO tarafından hesaplanan verilerle İstanbul’da 3 faturanın toplamı 349 liraya ulaştı. Bunun üzerine İstanbul’un kira tutarı en ucuz semtlerinden birinde 100 metrekarelik bir evde oturan ailenin konut ve kira masrafları 1249 liraya ulaşıyor.

İSTANBUL’DA EN AZ KAÇ LİRAYLA YAŞANIR?

milyonlar-acligin-pencesinde-733335-1.