CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun çağrısıyla 25 gün önce Ankara’dan başlayan ve on binlerin katıldığı Adalet Yürüyüşü, iki milyon yurttaşın katıldığı mitingle son buldu

Milyonlar adalet istedi

Zeynep Kuray - Uğur Şahin

CHP Milletvekili Enis Berberoğlu’nun tutuklanması ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun çağrısıyla Ankara’dan İstanbul’a başlatılan Adalet Yürüyüşü, 25’inci gününde Maltepe’de Büyük Adalet Mitingi ile son buldu. Yürüyüşe destek veren on binlerce kişi, Maltepe’de toplanan iki milyondan fazla yurttaşla birleşti.

Siyasi partiler, emek ve demokrasi güçleri, sendikalar, sivil toplum örgütleri ve sanatçıların yanı sıra Türkiye’nin dört bir yanından gelen kadın-erkek, genç- yaşlı yurttaşlar yaşanan hukuksuzlukları, AKP politikalarını protesto etti ve ‘adalet’ talep etti.
milyonlar-adalet-istedi-317443-1.
Kılıçdaroğlu, Adalet Yürüyüşü’nün son etabında Dragos’tan Maltepe miting meydanına yürüdü. Kılıçdaroğlu yürüyüşün bazı bölümlerinde yaptığı gibi yine elinde “Adalet” yazılı döviz taşıdı. Yürüyüşün son üç kilometrelik kısmı üç kilometrelik kısmı Dragos sahilinden 16.30’da başladı. Milletvekilleri, Parti Meclisi üyeleri ve yurttaşların da Kılıçdaroğlu’na eşlik ettiği yürüyüşte iki kilometrenin ardından kısa bir mola verildi. CHP Milletvekili Enis Berberoğlu’nun eşi Oya Berberoğlu ile kızı Dilara da kortejin önünde yer aldı.

“Geliyoruz zincirleri kıra kıra” şarkısıyla polis ve özel korumlar eşliğinde yürüyen Kılıçdaroğlu’nu sahil boyunca konuşlanan yurttaşlar alkışlarla karşıladı. Yürüyüşün son 1,5 km’lik kısmını tek başına yürüyen Kemal Kılıçdaroğlu, son 150 metreyi de sahnede tamamladı.

‘2 milyon kişiye sesleniyorum’
Öte yandan Kılıçdaroğlu’nun yürüyüşüne başladığı dakikalarda miting alanında kürsüye çıkan sunucu Barış Bozkurt, alanı dolduranlara hitaben “Bugün, burada sizlerin sayesinde ben de bir rekor gerçekleştiriyorum. Maltepe Meydanı’nda bulunan 2 milyon kişiye sunuculuk yapıyorum” diye seslendi.

Adalet Mitingi’ne Türkiye’nin dört bir yanından yurttaşların yanı sıra siyasi partiler, emek ve demokrasi güçleriyle sivil toplum kuruluşları da katıldı. HDP, Birleşik Haziran Hareketi, Emek Partisi, Halkevleri, DİSK, KESK, TMMOB ve TTB gibi pek çok kortej farklı yönlerde toplanarak Maltepe’deki miting alanına yürüdü. Adalet Yürüyüşü boyunca desteklerini sunan sanatçılar da kortej halinde mitinge katıldı.

‘Hak, hukuk, adalet’ sloganlarıyla yürüdüler
Bir hayli coşkulu olduğu görülen katılımcılar, sıklıkla ‘Hak, Hukuk, Adalet’ sloganları attı; halay çekti. Öte yandan miting alanının çevresinde satış yapan esnafın da ‘adalet’ sloganını kullandığı görüldü. Esnaf, ‘Adalet için köfte’, ‘Adalet için karpuz’, ‘Adalet için su’, ‘Adalet için şapka’ şeklindeki slogan ve tabelalarla satış yaptı.
milyonlar-adalet-istedi-317444-1.
Miting alanında, Kılıçdaroğlu’nun konuşma yapacağı platformun çevresine dev ekranlar yerleştirildi. CHP Lideri için, 80 metre genişliğinde ve 20 metre derinliğinde bir sahne hazırlandı. Sahnenin arkasında ‘Adalet’ yazısı olan büyük bir pankart asıldı, kürsünün bulunduğu platformun bir tarafına büyük bir Türk bayrağı diğer tarafına ise Atatürk’ün resmi konuldu. Alanın çevresi de Türk bayrakları ve ‘Adalet’ yazan flama ve dövizlerle çevrildi.

Mitingi yerli ve yabancı olmak üzere çok sayıda basın mensubu takip ederken, CHP basın bürosu miting için 680 basın mensubunun akreditasyon yaptığını aktardı.

Karadan, denizden akın ettiler
CHP, İstanbul’un her ilçesinden, yaklaşık 1000 mahalleden araç ve tekne kaldırdı. Maltepe’ye karadan ve denizden adeta akın eden yurttaşlar saat 11:30 civarında miting alanına alınmaya başlandı. Alanda yapılan güvenlik aramasının ardından katılımcılar kontrol noktalarından geçirilerek içeri alındı. Alana, deniz yolu dahil dört farklı arama noktasından giriş yapıldı. Polis, miting alanı ve çevresinde yoğun güvenlik önlemi aldı. Çevrede TOMA ve zırhlı araçlar beklerken, ambulanslar da acil bir durum için hazır tutuldu.

İstanbul Valisi Vasip Şahin, öğleden sonra yaptığı açıklamada, CHP’nin İstanbul’da yapacağı mitingle ilgili “15 bin polis görev yapıyor. Her türlü önlemi aldık” dedi.

Mitingin başlamasına saatler kala alanı dolduran yurttaşlardan bazıları sahneden yükselen müzikle halay çekti, bazıları da gölgede bir yer bulup mitingin başlama saatini bekledi. Mitingi öncesinde Bandosol isimli müzik grubu ‘İzmir Marşı’ çaldı. Kortej eşliğinde yürüyen gruba, mitinge gelenler alkışlarla eşlik etti. Kılıçdaroğlu’nun daha önce de ifade ettiği gibi mitinge Türk bayrağı, adalet pankartı ve Atatürk posteri dışında hiçbir şey kabul edilmedi. Alana CHP bayrağı dahi alınmadı. ‘Hak, hukuk, adalet’ de tek slogan olarak kullanıldı.

Beko: 80 milyon insan adalet bekliyor
‘Herkes için adalet’ pankartı taşıyan DİSK kortejinin alana girişi sırasında açıklama yapan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, “Türkiye’de yaşayan 80 milyona yakın insan adalet bekliyor. Dilerim bugün milyonlarca burada adalet taleplerini dile getirirler. Cezaevinde 161 gazeteci 11’ e yakın milletvekilimiz var. Kanun Hükmünde Kararnamelerle işten atılan memur kardeşlerimiz var. 81 belediyede kayyum var. Ben burasının adalet arayan insanlara umut olur düşüncesindeyim” dedi.

‘Bekle Bizi İstanbul’u milyonlarla söyledi
Miting alanında sahneye ilk olarak sanatçı Onur Akın çıktı. Akın, yürüyüşün sembollerinden olan ‘Bekle Bizi İstanbul’ şarkısını milyonlarla birlikte söyledi. Akın, “Türkiye’nin en güzel insanları, tarihi günlere tanıklık ediyoruz. Bu kadar inançlı ve onurlu bir yürüyüş yok” diye konuştu.

Onur Akın’ın ardından CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat kısa bir konuşma yaptı. Ardından Zülfü Livaneli sahneye çıktı.