2021’de 179 milyar TL zarar eden BOTAŞ’ın aylık yönetim gideri 12 milyon TL’ye ulaştı. Kurum 2021’de yönetim kurulu ve denetçilere 148,6 milyon TL harcadı.

Milyonlar yönetime aktı
Fotoğraf: AA

Mustafa BİLDİRCİN

Türkiye Varlık Fonu’na devredildikten sonra rekor zararlara imza atan BOTAŞ, şimdi de aylık 12 milyon TL’lik yönetim gideriyle gündeme geldi. BOTAŞ’ta bir yıllık yönetim giderinin 148 milyon TL’ye ulaştığını açıklayan CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, “Bu hesapla ya 6 kişilik yönetim kurulu aylık 2 milyon TL maaş alıyor ya da başka kayıtdışı harcamalar yönetim gideri altında gösteriliyor, yani bir yolsuzluk var” dedi.

Emir, 2021 yılında 17,9 milyar TL zarar açıklayan BOTAŞ’ın yönetim kurulu üyeleri ve denetçiler için bir yılda harcadığı parayı açıkladı. Kurumun mali yapısının Türkiye Varlık Fonu’na devrinin ardından altüst olduğuna dikkati çeken Emir, “BOTAŞ’ın yöneticilerine yalnızca 2021 yılında 148 milyon 644 bin TL ödeme yapılmış. Bu para kimlere verildi, nereye harcandı?” diye sordu. Emir, BOTAŞ’ın yönetim kurulu üyeleri ile denetçilere 2021 yılında harcadığı paranın 2020’ye oranla yüzde 161 arttığına da dikkat çekti.

PARA NEREYE HARCANDI?

BOTAŞ’ın Türkiye açısından kritik öneme sahip olduğuna dikkati çeken Emir, kurumun kötü yönetim nedeniyle adeta batağa saplandığını ifade etti. Emir, BOTAŞ’ın Varlık Fonu’na devredildiği 2017 yılındaki kârlılığının 2016’ya oranla yüzde 62,7 oranında azaldığını belirtti. BOTAŞ’ın 2017 yılı itibarıyla dramatik şekilde artan ve 2021 yılında 17,9 milyar TL’ye ulaşan zararına karşın yöneticileri için kesenin ağzını açtığını kaydeden Emir, şunları söyledi:

“Sayıştay’ın 2021 yılı mali denetimleri kapsamında BOTAŞ’a yönelik hazırladığı raporu incelediğimizde, yöneticiler için harcanan paranın büyüklüğünü tespit ettik. Kurum, altı kişiden oluşan yönetim kurulu üyeleri ile sayıları açıklanmayan kuruluş dışı denetçiler için 2021 yılında tam tamına 148 milyon 644 bin TL’lik harcama yapmış. Bu paranın 2020 yılında 56 milyon 948 bin TL olduğunu biliyoruz. Yani yönetim kurulu üyeleri ve denetçiler için harcanan para bir yılda yüzde 161 oranında artmış. Buradan soruyoruz, bu para ne için harcandı?

DÜNYAYI GEZSE AÇIKLAYAMAZ

Yurtdışı görevlendirmelerde ödenen harcırahı da hesaba katsanız işin içinden çıkamıyorsunuz. Yönetim kurulu üyesi altı kişi, hadi denetçilerle birlikte bu sayı 10 olsun, tüm dünyayı 365 gün gece gündüz gezseler yine de 148,6 milyon TL’lik harcamayı açıklayamazlar. Bu hesapla ya altı kişilik yönetim kurulu aylık 2 milyon TL maaş alıyor ya da başka kayıtdışı harcamalar yönetim gideri altında gösteriliyor. Vatandaşın vergileri ile oluşturulan havuzdan vatandaş dışında herkes yararlandı. İktidarın arpalığı haline getirilen kamu iktisadi teşebbüslerinin yönetimleri için harcanan paralar vicdanımızı yaralıyor.