Milyonlara 1 lira bile zam yok
Fotoğraf: Evrensel

Dilan Esen

Memur, işçi, esnaf ve çiftçi emeklilerinin temmuz dönemindeki 6 aylık zammı yüzde 25’e çıkarıldı. Ancak yüzde 25'lik zam, daha önce 5 bin 500 liradan 7 bin 500 liraya yükseltilen en düşük emekli aylığına uygulanmayacak. Emekli zamları sadece kök aylıklara yapılacak.

Buna kök aylığı 6 bin lira olup Hazine desteğiyle 7 bin 500 lira aylık alan emeklilerin 6 bin liralık kök aylığına yüzde 25 zam yapılacak. Kök aylığı 7 bin 500 liraya yükselmiş olacak.

Kök aylığı 6 bin 500 lira olan ve Hazine desteğiyle 7 bin 500 lira aylık alan emeklinin 6 bin 500 liralık aylığı yüzde 25 artacağı için bu emeklinin yeni zamlı aylığı 8 bin 125 liraya çıkacak. Ayrıca, önergeyle getirilen yüzde 25’lik maaş zammından 2023 Ocak ayı öncesi emekli olanların yararlanması öngörüldüğü için EYT kapsamında emekli olanlar zamdan yararlanamayacak. Düzenleme, görüşmeleri süren torba yasa teklifine eklenecek.

Tüm Emeklilerin Sendikası (Tüm Emekli-Sen) Zeynel Abidin Ergen, 7 bin 500 lira civarında maaş alan yaklaşık 9 milyon emeklinin olduğunu ve bunların yüzde 25’lik zamdan yararlanamayacağını söyledi. Ergen, “6 bin lira alanlar yüzde 25’lik zamdan ya yararlanmayacak ya da çok cüzi bir miktarda yararlanabilecek. 5 bin-5 bin 500 alanlar zaten yararlanamayacak. EYT’liler de yararlanamıyor. Yaklaşık 2 milyonun üzerinde EYT’li var” dedi. Zammın yetersiz olduğuna değinen Ergen, “Memur emeklilerine seyyanen zam verdiler. Gerçek enflasyonun çok altında. Zaten temmuzun ilk haftasında gelen zamlar yüzde 25’i aldı götürdü. Dolayısıyla emekliler aş evlerinde kuyrukta olacak, eğlence yerleri parklarda oturmak olacak, ısınmak ve serinlemek için alışveriş merkezlerini kullanacaklar. Çok derin bir yoksulluk dönemi bizi bekliyorlar. Emeklilerin bu zam oranlarına karşı demokratik direnme hakkını kullanması gerekir. Emeklilere sesleniyorum: Daha nereye kadar? Bütün emeklileri saflarımıza bekliyoruz, örgütlenmekten başka çaremiz kalmamıştır. Yüzde 25 kabul edilemez. Bütün emeklilerin örgütlenmesi gerekiyor, bütün emeklileri sendikamızın çatısı altına bekliyoruz” diye konuştu.

Öte yandan memur maaşlarına yapılan zam oranına da tepkiler sürüyor. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda memur maaşları ve bazı vergilerde artış öngören torba yasa teklifi görüşmelerinde söz alarak, ekonomik krizlerin neden olduğu sorunları sıraladı. Gürer, “Marketler etiket değiştirmeye yetişemiyor, çarşı pazar fiyatları uçtu. Dünyada gıda fiyatları düşerken Türkiye'de gıdaya erişim dahi zorlaştı, en büyük para birimi 200 liraya 1 kilo et alınamaz hâle geldi. En düşük memur maaşı asgari ücretin en az 2 buçuk katı olmalıdır. Asgari ücret dört ayda bir güncellenmelidir ve asgari ücret artışı emekli ve memurla diğer çalışan kesimlere yansıtılmalıdır" dedi.