Milyonlarca kişi yerinden edildi
Fotoğraf: AA

Dış Haberler

Sudan’da ordu ile paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında 15 Nisan’da başlayan çatışmalar büyük bir yıkıma yol açtı. Yaklaşık 2 milyon sivil evsiz kalırken yarım milyonu aşkın kişi de ülke dışında daha güvenli yerlere sığındı.

HDK ile geçici devlet başkanı konumundaki Egemenlik Konseyi Başkanı ve ordu komutanı Abdulfettah el-Burhan arasında başlayan çatışmalar 9 haftadır sürüyor.

TRT Haber’e göre ateşkese rağmen çatışmalar devam ediyor. HDK, Çad, Libya, Orta Afrika ve Güney Sudan sınır hattındaki bölgelerde orduyla yoğun şekilde çatışıyor.

NÜFUSUN YARISI YARDIMA MUHTAÇ

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisine (OCHA) göre, nüfusun yarısından fazlasına denk gelen yaklaşık 25 milyon sivil, insani yardıma muhtaç. Çatışmaların başladığı 15 Nisan’dan bu yana 2 milyona yakın kişi ülke içinde yerinden edildi ve yarım milyonu aşkın insan ülke dışında daha güvenli yerlere kaçtı.

BM Uluslararası Göç Örgütü, Çad’a 149 bin 383, Güney Sudan’a 110 bin 980, Etiyopya’ya 45 bin 605, Orta Afrika Cumhuriyeti’ne 15 bin 219 ve Libya’ya 1395 olmak üzere, 528 bin 147 Sudanlının komşu ülkelere geçtiğini açıkladı.

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri de ülkesinin Sudan’dan kaçanların yüzde 60’ına karşılık gelen 250 binden fazla Sudanlıyı kabul ettiğini bildirdi. Kaçışların batıdaki Darfur’dan Çad’a, ülkenin orta ve kuzey kesimlerinden Mısır’a ve ülkenin doğusunda Kızıldeniz kıyısındaki Port Sudan’a doğru yoğunlaştığı görülüyor.

Yarım milyonu aşkın Sudanlı kara, hava ve deniz yoluyla Mısır ve körfez ülkeleri başta olmak üzere ülkeden ayrılırken, yaklaşık 2 milyon Sudanlı da ülke içinde evlerine dönecekleri günün hayalini kuruyor.

BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Sudan’da çatışmanın başlangıcından bu yana 1 milyondan fazla çocuğun yerinden edildiğini bildirdi.