Milyonlarca lira suya gitti

Nurcan Gökdemir

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye tarihinin en büyük müjdesi olarak duyurduğu Karadeniz’deki doğalgaz rezervlerini çıkartma operasyonunu yürütecek olan Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Adana Paşaoğlu sahalarında bir hezimete imza attı. Sahadan çıkan gaz harcamanın yarısını bile karşılamaya yetmedi.

Sayıştay denetçilerinin TPAO’ya ilişkin denetim raporunda yer alan tespite göre, Adana’nın Paşaoğlu gaz sahasının jeolojik ve sismik verileri ışığında yapılan ekonomik analizler sonucunda kazı yapılması kararlaştırıldı. Sahadaki kuyulara yapılan toplam harcama 39,4 milyon TL oldu. Üretime alma yatırımlarıyla birlikte harcama toplamı 40 milyon TL’yi aştı.


Ancak kısa bir süre sonra kuyudan gaz yerine su gelmeye başladı ve sahada üretilip satılan gaz, yapılan masrafın yarısını dahi karşılamadı.

ADIYAMAN’DA ERKEN ÖDÜL

TPAO da Paşaoğlu sahasındakine benzer bir başka örnek de Adıyaman’da yaşandı. Arama Dairesi Başkanlığı’nda, ortaklığın petrol arama faaliyetleri kapsamında, jeofizik çalışmalarını yürüttüğü Kastel Projesi ekibi ilk defa “Kastel Formasyonu’nda çökelen kumtaşı seviyelerinin petrol potansiyeli içerdiğini ve rezervuar özelliği taşıdığı” fikrini öne sürdü.

Kuyu testleri yapılmadan Adıyaman-47, Adıyaman-3R, Adıyaman-7, Adıyaman-56 ve Adıyaman-24 kuyularında petrol keşfi yapılmasını sağladıkları için yine çok sayıda yönetici kadrosundaki personele maaş ikramiyesi verildi.