TMMOB üyeleri, 19 Eylül 1979 iş bırakma eyleminin 40’ıncı yıldönümü nedeniyle bugün 20’den fazla ildealanlara çıkıyor. MMO Başkanı Yunus Yener: İktidar örgütlülüğümüzü yok etmenin peşinde, örgütlerimizi savunacağız!

Mimar, mühendis, şehir plancıları bugün alanlarda: Mesleğimizi ve örgütlerimizi savunacağız

Bugün TMMOB tarihinde önemli bir yeri olan 19 Eylül 1979 iş bırakma eyleminin 40’ncı yıldönümü. 19 Eylül, 2011 yılından bu yana TMMOB üyeleri tarafından Mühendis, Mimar, Şehir Plancıları Dayanışma Günü olarak kutlanıyor.

TMMOB’ye bağlı Makina Mühendisleri Odası (MMO) Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yener, eylemin yıldönümü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, “Mesleklerimizi ve meslek örgütlerimizi ülke, halk ve meslektaş yararına savunmaya devam edeceğiz” dedi. Aradan geçen 40 yılda mühendis, mimar ve şehir plancılarının sorunlarının oldukça arttığını belirten Yener; mesleklerinin özelleştirme ve ticarileştirmenin hedefi haline getirildiğini, esnek ve güvencesiz çalışmanın yaygınlaştığını, evrensel bilimsel mesleki gerekliliklerin tasfiye edildiğini kaydetti.

Söz konusu neoliberal dönüşüm programı ve rant çıkarlarından ötürü TMMOB’nin uzun süredir iktidarın hedefinde olduğuna dikkat çeken Yener, şu ifadeleri kullandı: “Siyasal iktidar kamusal hizmet ve denetimi ortadan kaldırmanın, Anayasal dayanağı bulunan yetkilerimizi yok etmenin ve örgütlerimizi etkisizleştirmenin peşindedir. Fakat belirtmek isteriz, yaptığımız hizmetlerin kamusal niteliğinin sermaye-rant güçleri lehine tasfiyesine, mesleklerimize ve örgütlerimize yönelik etkisizleştirme, itibarsızlaştırma çabalarına karşı duruşumuz, 1970’lerden günümüze uzanan mücadeleci geleneğimiz doğrultusunda sürecektir. Yaşasın MMO örgütlülüğü! Yaşasın TMMOB örgütlülüğü!”

19 EYLÜL 1979’DA NE OLDU?

19 Eylül 1979 tarihinde mühendis, mimar, şehir plancıları, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (TMMOB) çağrısıyla, ekonomik ve demokratik talepleri için ülke çapında bir günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirmişti. Bu eyleme 49 il ve 443 işyerinden mühendis, mimar, şehir plancıları ile birlikte işçiler, teknik elemanlar, sağlık görevlileri dâhil 100 binden fazla kamu çalışanı katılmıştı. Teknik eğitim gören öğrenciler de eylemi desteklemişti.

23 İLDE KİTLESEL AÇIKLAMA

TMMOB üyeleri, 19 Eylül Mühendis, Mimar, Şehir Plancıları Dayanışma Günü nedeniyle bugün 23 kent merkezinde kitlesel basın açıklamaları yapacak, çeşitli etkinlikler düzenleyecek. Ankara’da İMO Teoman Öztürk Toplantı Salonu’nda saat 18.00’de ’19 Eylül’ün 40. Yılı Buluşması’ gerçekleştirilecek. İstanbul’da MMO İstanbul Şube Toplantı Salonu’nda saat 12.00’de basın açıklaması yapılacak. İzmir’de de MMO Tepekule Kongre Merkezi’nde saat 12.00’de basın toplantısı düzenlenecek.