Mimar ve arkeologlar: Teklif edilmesi bile skandal

Topkapı Sarayı, Gülhane Parkı ve Saray Bahçesi içerisinde bulunduğu Sur-u Sultani bölgesinin Fatih Belediyesi’nin İstanbul 5 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na başvurusu üzerine 1. Dereceden 3. derece sit alanına dönüştürülmesine yönelik tepkiler sürüyor.

TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyük Kent Şubesi ve Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi, İstanbul’un UNESCO Dünya Miras Alanları listesinde bulunan “Sur-u Sultani” bölgesinin 1. dereceden 3. derece sit alana düşürülerek yapılaşmasının önünün açılmasına dair açıklamasında bulundu.

Koruma Kurulu’ndan resmi bilgi talep edildiği ve alınan yanıt uyarınca gerekli yasal işlemlerin başlatılacağının belirtildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Evrensel koruma hukuku, bilimi, etiği, ilkeleri ve aklına aykırı varsayımsal projelerini meşrulaştırabilmek adına yanıltmayı ve yönlendirmeyi hedefleyen haber ve açıklamalarını büyük bir ibret ve kaygı ile izlemekte olduğunu belirtmek isteriz. Söz konusu bölge barındırdığı tüm değerler göz önüne alındığında 1. derece arkeolojik sit alanı özellikleri göstermektedir. Bölgenin koruma derecesinin 3’e düşürülmesinin teklif edilmesi bile bir skandaldır.”