İçişleri Bakanlığı tarafından dosyası Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk edilen Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, memuriyetten ihraç edildi. TMMOB Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulu, söz konusu kararla ilgili, "Baskılara boyun eğmeyeceğimizi vurguluyor; tutuklama, baskı, istifaya zorlama, görevden uzaklaştırma, ihraç gibi yöntemlerle yürütülen cezalandırma kararlarını reddediyoruz" açıklaması yaptı. Candan ise, "Kararın siyasi olduğu çok açık" dedi.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş, memuriyetten ihraç edildi

Yıkım kararı verilen TOGO kulelerinin sahibi Sinan Aygün’ün şikayetiyle başlayan süreç kapsamında bugün İçişleri Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu’nda (YDK) savunma yapan Ankara Mimarlar Odası Başkanı Tezcan Karakuş Candan, memuriyetten çıkarıldı.

Evrensel'de yer alan habere göre, Aygün’ün TOGO İkiz Kuleleri Davası’nda taraf olan Çankaya Belediyesi’nde çalışan Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş hakkında “işe gitmeden maaş aldığı, haksız kazanç sağladığı” suçlamasıyla yaptığı şikayet üzerine İçişleri Bakanlığı tarafından hakkında “memurluktan atılması” için soruşturma başlatılmıştı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, mülkiye müfettişleri tarafından hazırlanan ön inceleme raporu uyarınca Karakuş hakkında soruşturma açılmasına izin vermiş, bunun üzerine Karakuş ve Çankaya Belediyesi, soruşturma izninin iptali için Danıştay’da dava açmıştı.

İPTAL KARARINA RAĞMEN DİSİPLİN KURULU TOPLANDI

Danıştay 18. Dairesi, Karakuş hakkında Çankaya Belediyesi’ndeki görevini aksattığı gerekçesiyle verilen soruşturma iznini iptal etmişti.

Ancak soruşturma izni iptal edilmesine rağmen Danıştay kararını yok sayan İçişleri Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu, Karakuş’un “memurluktan çıkarılması” için 6 Eylül Salı günü toplandı. Karakuş hakkında memuriyetten çıkarılma kararı verildi.

CANDAN: KARARIN SİYASİ OLDUĞU ÇOK AÇIK

ANKA'nın aktardığına göre, Candan, “Kararın siyasi olduğu çok açık. Şikayetçi Sinan Aygün, soruşturma iznini veren Süleyman Soylu, kararı veren onun bakan yardımcısı, valisi, personeli. Bu, devletin kendi memuruna kurduğu komplo; FETÖ gibi aynı… O saray boşaltılacak, o Togo yıkılacak ve bunu yapanlar yargı önünde hesap verecekler. O gün biz, tanık olarak orada olacağız” dedi.

"Şikayetçi Sinan Aygün, soruşturma iznini veren Süleyman Soylu, kararı veren onun bakan yardımcısı, valisi, personeli" diyen Candan, "Yani bir komplo kurulmuş durumda. Bu, devletin kendi memuruna kurduğu komplo; FETÖ gibi aynı. Bu dosyaları hazırlıyorlar, ne disiplin amirini takıyorlar. Bu kararın kimler tarafından alındığını biliyoruz" diye konuştu.

"Biz, Mustafa Kemal’in memurları olarak bu ülkede diplomalarımızı senet olarak verdik ve mücadeleye böyle devam edeceğiz" diyen Candan şöyle devam etti:

Ürettikleri bu karar, bozdukları bu terazi bir gün gelip onları da tartacak. Bu sürecin yargıdan döneceğine dair inancımız tam. Cumhuriyet’in savcılarının görev yapacağını biliyoruz. Baskıyla, tehditle susturmaya çalışıyorlar; olmuyor. ‘Açlıkla susturmaya çalışalım bir de’ dediler. Lakin şunun farkında değiller; bizim dedelerimiz, Kurtuluş Savaşı’nda aç kalınca bu ülkeyi savunmak için çarıklarını yedi. Biz, bu ülkenin değerlerini savunmak için yüreklerimizi ortaya koyduk, bir adım geri atmayacağız. Onlar gidecek, biz kalacağız. Bu saatten sonra onlar düşünsün. Yedi yıl sonra, Hasan Karakaya’nın bize yaptığı hakaretten kaynaklı varislerinin peşine düşüp varislerinden tazminat alma hakkını kazanmış bir örgütüz.

O kararı verenler, yedi sülalelerine reddi miras yapmazlarsa çocuklarına kadar gidecek bir kararın altına imza attılar. Yargı kararları kesinleştiğinde suç duyurusundan tazminat davasına kadar büyük bir hukuk mücadelesi yaşanacak. Bu, ilk defa olan bir uygulama; İçişleri Bakanlığı’nın başka bir kurumda, kendi memuru olmayan birisi için bir disiplin soruşturması başlatarak memuriyetten atması. Bundan sonra muhalif belediyeler kendi yetki gasplarına karşı seslerini yükseltmezse örnek burada, toptan işten herkesi atabilirler. O saray boşaltılacak, o Togo yıkılacak ve bunu yapanlar yargı önünde hesap verecekler. O gün biz, tanık olarak orada olacağız.”

MİMARLAR ODASI'NDAN AÇIKLAMA

Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulu, Candan'ın memuriyetten ihraç edilmesinin ardından açıklama yaptı. Açıklamada, soruşturmanın hukuksuz bir biçimde açıldığına vurgu yapılarak, "Danıştay 18. Dairesi tarafından soruşturma izninin iptal edilmesine karşın Danıştay kararını yok sayan İçişleri Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu’nun 6 Eylül 2022 tarihinde aldığı hukuksuz kararla Tezcan Karakuş Candan’ın memuriyetten çıkarılmıştır" denildi.

Açıklama şöyle:

"TMMOB Mimarlar Odası kurulduğu tarihten bu yana; kamu yararının gözetilmesi ve toplum hizmetinde mimarlık anlayışıyla tarihi ve doğal varlıkları tahrip eden, kültürel değerleri yozlaştıran ve hukuksal denetimi devre dışı bırakan, şehircilik bilimine ve kamu yararına aykırı olan plan ve uygulamalara karşı özverili çalışmalarını ve mücadelesini kararlı bir şekilde sürdürmektedir.

Buna karşın rant ve talan odaklı politikaların önünde engel olarak görülen bu mücadele ve meslek kuruluşları hedef alınmaktadır.

Gezi Davalarında yargının verdiği beraat kararlarının; devletin tepesinden verilen talimatlarla hukuksuz ve dayanaktan yoksun bir şekilde bozulmasıyla yeniden başlayan süreçte Gezi Parkında imar planlarına ve yargı kararlarına aykırı olarak başlatılan inşaat çalışmalarına karşı çıkan meslek odalarının temsilcileri Yüksek Mimar Mücella Yapıcı, Mimarlar Odası Avukatı Can Atalay ve Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi önceki başkanı Tayfun Kahraman hapis cezası verilerek tutuklanmıştı.

Bu kez Oda Çalışma Programı çerçevesinde, kamu yararı ve meslek ilkeleri doğrultusunda çalışmalarını kararlılıkla yürüten; sağlıksız ve düzensiz kentleşmeye yol açacak plan ve uygulamalara karşı çıkan, kentli haklarını savunan Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Tezcan Karakuş Candan hakkında İçişleri Bakanlığı tarafından hukuksuz biçimde soruşturma açılmıştır.

Danıştay 18. Dairesi tarafından soruşturma izninin iptal edilmesine karşın Danıştay kararını yok sayan İçişleri Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu’nun 6 Eylül 2022 tarihinde aldığı hukuksuz kararla Tezcan Karakuş Candan’ın memuriyetten çıkarılmıştır.

Saray Rejiminin rant ve sermaye politikaları doğrultusunda gündeme gelen Atatürk Orman Çiftliği’nin, ODTÜ ormanının, Saraçoğlu Mahallesi’nin yapılaşmaya açılmasına karşı; sermayeye kazanç sağlayan TOGO Kulelerine karşı mücadele eden şube başkanımız; mesleki ve toplumsal sorumluluklarını yerine getirdiği için cezalandırılmakta ve Meslek Odalarına gözdağı verilmektedir.

Mimarlar Odası olarak baskılara boyun eğmeyeceğimizi; mesleğimiz, kentlerimiz ve ülkemiz için onurlu yürüyüşümüzün yükselerek devam edeceğini vurguluyor; kamu görevi yürüten meslektaşlarımızın ve yöneticilerimizin; tutuklama, baskı, istifaya zorlama, görevden uzaklaştırma, ihraç gibi yöntemlerle yürütülen cezalandırma ve itibarsızlaştırılma kararlarını kınıyor ve reddediyoruz.

Bu vesile ile; her türlü hukuksuzluk ve hak gaspı karşısında, kamu ve toplum yararına çalışmalarımızı, demokrasi ve hukuk mücadelemizi sürdürmekte kararlı olduğumuzu bir kez daha değerli kamuoyumuza saygı ile duyuruyoruz."