Birleşik Haziran Hareketi, Eğitim Sen, Alevi Örgütleri, Halkevleri, HDP-HDK, CHP’li milletvekilleri 'Laik ve Bilimsel Eğitim İçin' bugün okul boykotu ve iş bırakma gerçekleştirecek. Eylemlerle AKP uyarılacak, alternatif etkinlikler düzenlenecek

Mini mini birler, direnişçi ikiler, çapulcu üçler, kafiyeli olmadı ama “Katil ve hırsız Erdoğan!”

SERBAY MANSUROĞLU serbaymansur@birgun.net

Laik ve Bilimsel Eğitim İçin Okul Boykotu bugün gerçekleşiyor. Haziran Hareketi ve Alevi örgütlerinin okul boykotu çağrısına Eğitim Sen üyeleri iş bırakarak destek verecek. Halkevleri, HDP, HDK, DTK ve KESK ile CHP Milletvekilleri Erdal Aksünger, Hüseyin Aygün, Özgür Özen, İlhan Cihaner, Gökhan Günaydın ve Aylin Nazlıaka boykotu destekliyor.

İşte kurumların çağrıları:
Birleşik Haziran Hareketi Yürütme Kurulu Üyesi Evren Haspolat: Laik ve bilimsel eğitim düşünen, sorgulayan birey ve yurttaşlar yetiştirir. Böylesi birey ve yurttaşlar ülke yönetiminde söz sahibi olur, gidişata müdahale eder. AKP’nin eğitim sistemi ise sorgulamayan kullar yetiştirir. Cumhuriyette kulluk olmaz. Kulluk ancak padişahlıkta olur. Padişahlığı ve hilafeti 1920’lerin başında yıktık. Bu saatten sonra da dinci padişahlığa geçit vermeyiz. En çok kadınları ve kız çocuklarını bu boykota çağırıyoruz. AKP çünkü  kadınların ve kız çocukların yurttaşlık hakkını gasp ediyor. Eve kapatarak onlara ‘kul olun’ diyor. Bu nedenle hep beraber padişahlığa karşı yeni Cumhuriyeti kurmak için ısrarla laik ve bilimsel eğitim boykotuna çağırıyoruz.

Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Fevzi Gümüş: AKP’nin eğitimi ve toplumsal hayatı dini kurallara göre belirlemesine karşı AKP’yi uyarmak ve dur demek için çocuklarımızı okula göndermeyeceğiz. Çağrımızı ve vurgumuzu  laik ve bilimsel eğitim için yaptık. Ancak anadil talebi olan kesimler dahil AKP’nin faşizan baskıları karşısında laik ve demokratik Türkiye’yi isteyen herkesin birlikte mücadele etmesi gerekir.


İSTATİSTİKLER ORTADA 
CHP Milletvekili Erdal Aksünger: Farkındalık yaratmak, laik ve bilimsel eğitim için çocuğum okula gitmeyecek. İstatistiklere baktığınızda eğitim sisteminin nasıl geri bırakıldığını, fen ve matematikte nasıl başarısız olduğumuzu görürsünüz. Kötüye giden ve daha da kötüye gidecek bir eğitime karşı çıkmak önemli. Okul boykotuyla iktidara bir uyarıda bulunacağız.

OKULA DEĞİL ŞENLİĞE 
Öğrenci Veli Derneği, (Veli-Der) okul boykotunu desteklediğini açıklayarak İstanbul Kartal Uğur Mumcu Kültür Merkezi’nde okul boykotuna karşı alternatif etkinlik düzenleyeceğini duyurdu. Veli-Der yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: Kütüphanesi, laboratuvarı, spor salonları, sanat atölyeleri olan okullar istiyoruz demek için  13 Şubat’ta boykottayız.

HAKKINI ARAYAN NESİL  
Halkevleri Eğitim Hakkı Meclisi: Dinsel değil pedagojik ve bilimsel sorgulamanın esas olduğu, mescitlerin değil, kütüphane, laboratuvar, satranç odaları, bilim sınıflarının açıldığı okullar için, düşünen, sorgulayan, hakkını arayan nesiller, bilimsel, laik eğitim için 13 Şubat’ta boykottayız

TEKÇİ ANLAYIŞ FAŞİZMDİR 
Demokratik Toplum Kongresi: (DTK)  Halkların inançlarını, kültürlerini yok sayan hükümet, izlediği eğitim politikası ile de tek tip insan yaratmayı hedeflemektedir. Bu tek tip insan faşist ülkelerdeki iktidarların hedeflediği insan tipidir. DTK, boykotu anlamlı bulduğunu ve desteklediklerini belirtti.

***

Valilikler demokratik hak arayışını engelleyemez

Eğitim Sen Eğitim Sekreteri Elif Çuhadar:  Eğitim sistemi ve okulların tamamen iktidarın denetimine girmesine ve egemen ideolojiye teslim edilmesine asla izin vermeyeceğiz.  Eğitimin demokratik, bilimsel ve laik bir içerikte örgütlenmesi  için bütün eğitim ve bilim emekçilerini  yapılacak okul boykotuna iş bırakarak destek vermeye çağırıyoruz.  Çocukların geleceğinden endişe duyan bütün velileri boykotu büyütmeye çağırıyoruz.  Sendikal anlamda iş bırakmamız demokratik hak arama eylemidir.  Valiliklerin gözdağı verme  çabaları demokratik hak aramayı engelleyemez.  Yasal anlamda sendikamızın iş bırakma hakkı vardır. Üyelerimiz bu hakkını kullanacağı gibi fiili ve meşru mücadele alanını Eğitim Sen hep savunmuştur.

***

Canlı yayın öncesi gözaltı

Haziran Hareketi İzmir Koordinasyonu’ndan Onur Kılıç, 11 Ocak’ta İzmir’deki “Laik ve Bilimsel Eğitim İçin Ayaktayız” eyleminde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında ‘hırsız’ ve ‘katil’ diye slogan attığı iddiasıyla bir arkadaşının evinde gözaltına alındı. Boykot öncesi özel bir televizyon kanalına konuk olarak katılacak olan Kılıç, 10 polis tarafından gözaltına alındı. İzmir Emniyet Müdürlüğü’ne götürülen Kılıç, “Bu ifadelerin hakaret olduğunu düşünmüyorum. Gerçeğin bu olduğunu düşünüyorum” dedi.

Gözaltı furyası
Artvin’de, boykot çalışması yapan 8 kişi gözaltına alındı. Savcı Yusuf Bahadır Özay,  öğretmenleri, ‘dini değerleri alenen aşağıladıkları’ iddiasıyla tutuklanmalarını istedi. Antalya, Edirne, Ankara Eryaman ve İstanbul Çekmeköy’de de boykot çalışması yapanlar gözaltına alındı.

***

Alternatif etkinlikler düzenlenecek

Haziran Hareketi, Eğitim Sen, Alevi örgütleri, Halkevleri birçok noktada alternatif etkinlikler örgütledi. İşte o etkinliklerden bazıları: Eğitim Sen üyesi eğitim emekçileri “Grev günü” ilan edilen bugün; İstanbul’da saat 13.30’da Beyazıt Meydanı’nda buluşarak İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne yürüyecek. Sinop’ta 12.30’da KESK önünde toplanılacak. Ankara’da ilçelerde yapılan etkinliklerin ardından 13.30’da YKM önünde buluşulup MEB önüne yürünecek. Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) boykot sonrası 13.30’da Ankara Güvenpark’ta buluşup MEB önünde basın açıklaması yapılacağını, saat 18.00’da Çağdaş Sanatlar Merkezi Kenedy Caddesi’nde bir forum düzenleneceğini duyurdu. Ankara Batıkent’te Halkevleri Eğitim Hakkı Meclisi, AKA-DER, HDP, SODEP, Dev-Lis, Liseli Genç Umut, LÖB “Okulda boykot, Batıkent’te şenlik var” sloganıyla 9.30’da Batıkent Metro’da bir şenlik düzenliyor.

***

HDP-HDK: Eğitim baskı aracı

HDP ve HDK tarafından yapılan ortal açıklamada şu ifadeler kullanıldı: İktidar, parlamento çoğunluğuna dayanarak, eğitimi, kendisinden olmayanlar üzerinde bir baskı aracına dönüştürmektedir. İktidarın tek dil, tek din ve tek mezhep egemenliğini dayatan uygulamalarına artık dur demeliyiz. Halklara eşitlik, inançlara özgürlük, özgürlükçü ve demokratik eğitim için 13 Şubat’ta boykota!

***

KESK: Boykotu önemli buluyoruz

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve bağlı sendikalar, laik eğitim için bugün yapılacak boykota ilişkin KESK Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi. Eğitim alanında yoğunlaşan sorunlara karşı Eğitim Sen’in “Laik, bilimsel, anadilinde eğitim ve demokratik yaşam” şiarıyla 13 Şubat’ta boykot ve iş bırakma eylemi yapacağını bir kez daha hatırlatan KESK Eş Başkanı Şaziye Köse, boykotu, barış, demokrasi ve özgürlük mücadelesinin bir parçası olarak önemli bulduklarının altını çizdi ve “KESK ve bağlı diğer sendikalarımız olarak destekliyoruz” diye konuştu.