Okulların açılmasına az bir zaman kala öğrencilerin heyecanı artarken, velilerin okul alışverişlerini tamamlama hazırlıkları sürüyor. Kıyafet-kırtasiye alışverişinde 150 YTL’den başlayan…

2008-2009 eğitim ve öğretim yılının başlamasına az bir zaman kala velileri alışveriş telaşı sardı. Eminönü çarşısında sadece ticaretin kalbi değil okulların açılmasını bekleyen miniklerin de kalbi heyecanla atıyor.

Aileleri ile birlikte okul alışverişine çıkan minikler, çanta, kalem kutusu ve defterlere bakarken aileler ürünlerin pahalılığından dert yanıyor. Çarşı esnafının tek derdi ise yeterli sayıda müşteriye ulaşamamak. Mağazalardaki fiyatların yüksekliğinden yakınan veliler, soluğu Eminönü Mahmutpaşa çarşısında alıyor. Piyasa fiyatına oranla ortalama yüzde 50 daha uygun olan çarşıdan alışveriş yapan veliler, fiyatların yüksekliğinden yakınıyor. Esnaf ise ilkokul öğrencisinin ayakkabı, üniforma ve okul çantası dahil ihtiyaçlarının en fazla 100-130YTL’ye alınabileceğini belirtiyor. Esnaftan aldığımız bilgiye göre okul ayakkabılarının fiyatı 30 ila 60 YTL, çantaların fiyatı 15 ile 100 YTL arasında değişiyor.

EVRİM KEPENEK

 

***

BES: 1410 YTL harcama yapılması gerekiyor

BaĞImsIz Eğitimciler Sendikası’nın (BES) 2008-2009 eğitim dönemi eğitim masraflarıyla ilgili yaptığı araştırma hayat pahalılığını gözler önüne serdi. Araştırmaya göre veliler iki yakalarını bir araya getirmekte zorlanacak.

BES AR-GE kurulu, öğrenci okutan bir velinin 2008-2009 eğitim dönemi içinde yapacağı eğitim harcamaları ile ilgili bir araştırma yaptı. Devlet İstatistik Enstitüsü’nün tüketici fiyatları endeksinin yanı sıra; Ankara’nın Ulus, Kızılay ve Çankaya semtlerindeki düşük, orta ve yüksek gelir grubuna hitap eden mağazaların fiyatlarını baz alarak derlenen “2008-2009 eğitim öğretim yılında velilerin eğitim harcamaları”na ilişkin hesaplama, ailelerin çocuk okutmak için yapacakları harcamanın boyutunu ortaya koydu. İlköğretim 6. sınıfa giden bir öğrencinin okul giysileri, çanta, servis ücreti, yardımcı kitap ve kalem gibi kırtasiye malzemelerinden oluşan tüm zorunlu ihtiyaçlarını karşılamak için en az 1240 YTL ila 1410 YTL arasında harcama yapılması gerekiyor.

Buna göre, ilköğretime yeni başlayacak bir çocuğun sadece giysi masrafı en az 250 YTL’den başlıyor. Bu rakamlara, defter, kalem ve kırtasiye harcamaları hariç. İlköğretimde okuyan bir çocuğun ayakkabı, önlük, yaka, çorap gibi giysi ihtiyaçları için, ürünün kalitesine göre fiyat değişmekle birlikte en az iki asgari ücret tutarındaki bir parayı gözden çıkarmak gerekiyor. Okula yeni başlayacak bir çocuk için yapılacak eğitim harcaması, kıyafetlerine ek olarak spor malzemesi, çanta, suluk ve kırtasiye masrafları da eklendiği taktirde masraf yukarıya doğru çıkabiliyor. Ortaöğretimde okuyan öğrencilere alınacak pantolon, ceket, süveter, kravat, gömlek ve ayakkabı ise en az 475 YTL. Biraz kaliteli ürün alınırsa maliyet 1050 YTL’ye çıkıyor. Çocuk başına ortaya çıkan bu rakam, birden fazla pantolon, gömlek, ayakkabı ve kravat alınması durumunda daha da artıyor.

 

İSTEĞE BAĞLI VE ZORUNLU BAĞIŞ BİLMECESİ

Araştırmanın sonucuna göre, velilerden, “isteğe bağlı zorunlu bağış” ile başlayan ve yıl boyunca 40 farklı gerekçe ile “zorla” para toplanıyor.  Araştırmada, her eğitim yılında olduğu gibi, 2008-2009 eğitim-öğretim döneminde de “kayıt parası” ile birlikte okulların zorunlu ve vazgeçilemez giderlerinin öğrenci velilerinin üzerine yıkıldığı belirtilerek, velilerden yıl boyunca ‘’İsteğe bağlı zorunlu bağış’’, ‘’Okul Aile birliği aidatı ‘’, ‘’ Diploma parası’’, ‘’Kızılay’a yardım parası ‘’, ‘’Muhtelif günlere özgü hediye parası’’ gibi başlıklar altında paralar toplandığına işaret ediliyor.