Mirasa sahip çıkılmadı

Mustafa M. Bildircin

2015 yılında Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne kiralanan Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisi ile usulsüz kullanım mahkemelik oldu.

AOÇ arazisinde bulunan Söğütözü fidanlığındaki 33 dekar araziye ilişkin müdürlük ve Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) arasında Nisan 2013’te ağaçlandırma protokolü imzalandı. Daha sonra ABB Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı’nın, “Fidanlık üretim alanındaki hizmetlerin daha iyi yürütülebilmesi” talebi ile protokol iptal edildi. Haziran 2015’te ise yıllık 50,4 bin TL üzerinden AOÇ ve ABB arasında kiralama protokolü imzalandı. Protokolün bitiş süresi 31 Mart 2023 olarak belirlendi ve bu tarihe kadar alanın ağaçlandırılacağı belirtildi.

Protokole, “Kiracı, kiralanan alanı alt kiracıya verebilir” hükmü kondu. Melih Gökçek başkanlığındaki ABB, bu hüküm doğrultusunda alanı bir firmaya kiraya verdi. Kiracı firma, ABB’nin sahaya koyduğu konteynırların yetersiz olduğunu belirterek, sahaya geçici kullanım amaçlı çelik konstrüksiyon prefabrik konteynırların konmasını talep etti.

AOÇ, kira süresinin sonunda konteynırların sökülmesi koşulu ile talebi kabul etti. Ancak kiracı, alana sözleşmeye aykırı şekilde örnek daire ve büro kurdu. ABB’ye bu aykırılıkların giderilmesi için yazılan yazılar da sonuçsuz kaldı. Gökçek’in ardından göreve başlayan Mustafa Tuna yönetimindeki ABB’ye, “Akde aykırılık” nedeniyle fesih davası açıldı. Dava, Mansur Yavaş yönetimi dönemine de sarkarken yeni yönetim, alanı kullanan firmaya tahliye davası açtı. Davanın yakın zamanda sonuçlandırılacağı öğrenildi.