Mirgün Cabas'tan 'otosansür': Erdoğan'lı soruyu sordurmadı

Mirgün Cabas, son anketlerin konuşulduğu programında Gezici Araştırma Şirketi'nin 10 Ekim'de patlayan bombanın perde arkasına dair ankete katılanlara yönelttiği sorunun sonuçlarını seçeneklerden biri Tayyip Erdoğan olduğu için sansürledi.

Sol'da yer alan habere göre; CNNTürk'teki Her Şey programında Gezici ve Konsensüs araştırma şirketlerinin 1 Kasım seçimleri konusunda yaptıkları son anketleri masaya yatıran Mirgün Cabas, Gezici'nin yapmış olduğu anketin sorularından birinin sonuçlarının yayımlanmasını "bilimsel olmayabileceği" gerekçesi ile engelledi.

Gezici Araştırma Şirketi'nin anketindeki "10 Ekim'de patlayan bombanın faili kimdir?" yönündeki sorunun beş seçeneğinden birinin Tayyip Erdoğan olması üzerine Cabas'ın panik yaşadığı gözlendi. Cabas'ın "ülkenin cumhurbaşkanının orada bir bomba patlatmış olabileceğini sormak ne kadar bilimsel, yöntemsel olarak ne kadar doğru" diyerek diğer sorulara geçmeye çalışması üzerine Gezici'den programa katılan Murat Gezici, sorunun seçeneklerinin açık uçlu anket ile belirlendiğini ve yöntemsel olarak bilimsel sınırlar içinde kalındığını söyledi. Buna rağmen, diğer soruların aksine sorunun sonuçlarının televizyon ekranına yansıması engellendi. Ankette en çok işaret edildiği söylenen PKK ve IŞİD seçeneklerinin ankete katılanların yüzde kaçı tarafından söylendiği bilgisinin paylaşılmasının ardından Murat Gezici, "sanıyorum bir sonraki soruya geçmek istiyorsunuz, diğer şıkları okumayalım" demesi üzerine Mirgün Cabas anketin bir sonraki sorusuna geçti. Bu, söz konusu anket sonuçlarına göre Ankara Katliamı'nın faili olarak Erdoğan'ın üçüncü sıradaki "popüler yanıt" olduğu şeklinde yorumlandı.

Cabas'ın Ankara Katliamı'ndan bahsederken programı boyunca "bomba olayı" demesi de ayrıca dikkat çekti.