MİT taşımacılık: İki otobüs kiralar, silahlı cihatçıları Suriye'ye taşırız

Suriye'de savaşn terörist gruplara silah ve mühimmat taşıdığı gerekçesiyle durdurulan TIR'lar Türkiye'nin gündemini sarsmaya devam ederken, sevkiyata eşlik eden MİT'in kiraladığı iki otobüsle Suriye’de rejim karşıtı cihatçıları, silah ve mühimmatıyla Hatay'ın Reyhanlı ilçesinden Urfa Akçakale’ye ve ardından Tel Abyad’a taşıdığı ortaya çıktı.

Cumhuriyet gazetesinden Ahmet Şık'ın haberine göre, MİT’in kiraladığı iki otobüsle 9 Ocak 2014’te Reyhanlı’nın sınır köyü olan Bükülmez’in hemen karşısında bulunan Atme kampından alınan cihatçı grup, silah ve mühimmatıyla birlikte Akçakale’den ilçenin hemen karşısında bulunan Tel Abyad’a geçiş yaptı. Söz konusu dönemde Tel Abyad'ı ele geçirmek isteyen IŞİD militanları Suriye rejim güçleriyle savaşıyordu ve bölge, MİT sevkiyatından sadece birkaç gün sonra 13 Ocak 2014'te düştü.

BATTANİYEYE SARILI MERMİ BULUNDU
Söz konusu taşıma da, sevkiyatın ertesi günü 10 Ocak’ta, otobüslerin uyuşturucu kaçakçılığında kullanıldığına dair ihbar üzerine polisin yaptığı baskında, araçlarda cihatçıların unuttuğu mermilerin bulunması üzerine ortaya çıktı. Adana Özel Harekât Şubesi’nin garajına çekilen araçlarda yapılan aramada Doçka ve Bixi makineli tüfeklere ait 40 kutu mermi battaniyeye sarılı halde bulundu. Bunun üzerine şoförler Şahin Güvenmez ve Esat Lütfi Er ile firmanın sahibi Mihraç Sarı gözaltına alındı.

Şoförler ve Sarı yapılan sorgularında otobüslerin MİT tarafından kiralandığını, silah ve mühimmatıyla birlikte cihatçıların taşınmasında görev aldıklarını anlattı. Şoförler cihatçıları Reyhanlı’da Suriye sınırının sıfır noktasında bulunan Bükülmez köyünün karşısında bulunan ve bazı radikal dinci grupların barındığı Atme kampından aldıklarını söyledi. Otobüslerde bulunan mermilerin unutulmuş olabileceğini söyleyen şoförlerin ifadelerine göre MİT’in organizasyonu ve refakatiyle silah ve mühimmatıyla birlikte Türkiye topraklarından geçirilen cihatçılar, yine bir başka sınır noktası olan Urfa Akçakale’ye götürüldükten sonra Tel Abyad’a geçiş yaptı.

Gözaltındakiler, cihatçı sevkiyatının Türkiye içinden yapılmasının nedeni olarak Suriye ordusunun elinde bulunan Suriye topraklarının cihatçılar için güvenli olmamasını gösterdi.

mit-tasimacilik-iki-otobus-kiralar-silahli-cihatcilari-suriye-ye-tasiriz-49806-1.

SAVCI TAKİPSİZLİK VERDİ, UZUN UZUN MİT KANUNUNU ANLATTI
Olayla ilgili başlatılan soruşturmada polisin Reyhanlı ve Akçakale’de yaptığı görüntülü keşif çalışması ve şoförlerin kamera karşısında alınan ifadeleri dosyaya konuldu. Ancak soruşturmayı yürüten savcı Mustafa Sırlı, 1 Ocak’ta Hatay Kırıkhan’da, 19 Ocak’ta da Adana’da silah sevkıyatı yapılan MİT’e ait TIR’lara yönelik soruşturmalarda görev alan savcılar gibi görevinden uzaklaştırılarak Sivas’a tayin edildi. Dosyaya atanan savcılar ise yine aynen TIR soruşturmalarında olduğu gibi takipsizlik kararı vererek olayı 'kapattı'.

Soruşturmayı devralan savcı Cumali Tülü, 12 Şubat 2014'te verdiği takipsizlik kararında memurlar ve diğer kamu görevlilerinin yargılanmasını düzenleyen 4483 sayılı yasanın 'Acil ve kaybolması muhtemel delillerin toplamasına izin veren' hükmünün geçerli olmayacağını savundu.

Olayı basit bir 'mülteci mevzusu' gibi anlatan Tülü, sadece MİT Kanununa yapılan değişikliğe dikkat çektiği kararında şu ifadelere yer verdi; "2937 sayılı yasadaki değişiklik 4483 sayılı yasadan sonra yürürlüğe girmiştir. Bu kanun maddesinin çıkış amacı TBMM’de yapılan konuşmalar ve kanunun gerekçesi hep birlikte değerlendirildiğinde, kanun koyucunun 2937 sayılı yasanın genel amacı ve MİT’in çalışma esas ve usüllerinin gizlilik taşıması dikkate alındığında, hatta söz konusu teşkilatın faaliyetlerinin açığa çıkarılmasının diğer yasal düzenlemeler yanında 2937 sayılı yasanın 27’inci maddesi ile de cezai hükme bağlandığı düşünüldüğünde, yasa koyucunun böyle bir iddiada hiçbir şekilde toplanması acil deliller olsa dahi delil toplamaya izin vermediği görülecektir."

(Fotoğraflar, Cumhuriyet'ten alınmıştır.)

Cumhuriyet bu kez TIR operasyonu görüntülerini yayınladı: MİT görevlileri kelepçelenirken tehdit ediyordu

Savcı ve komutanlara soruşturma izni: 'Cihaner, Şık, Şener davalarından ders aldık'

MİT TIR'larında 'bir şehri havaya uçuracak kadar' mühimmatın görüntüleri ortaya çıktı