Can Dündar hakkında 27 yıl hapis cezası verilen MİT tırları davasının gerekçeli kararı yayımlandı. Kararda, haberi ilk kez yapan ancak ceza almayan Aydınlık gazetesinin yayımladığı görüntüler için ‘iddia’ ifadesi kullanıldı. Oysa Aydınlık, yaptığı haberi savunmuştu.

MİT tırları davasının gerekçeli kararı açıklandı: Aydınlık’ın savunduğu habere mahkeme ‘iddia’ dedi

HABER MERKEZİ

MİT tırlarının durdurulmasına ilişkin davada yargılanan gazeteci Can Dündar'ın, “gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etmek” ve “örgüt (FETÖ) içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçlarından 27 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmasına ilişkin kararın gerekçesi açıklandı. Gerekçeli kararda, haberi ilk yapan ancak ceza almayan Aydınlık gazetesinin, “Sadece top mermisi olduğu iddia edilen görüntüleri yayımladığı” belirtildi.

Gerekçeli kararda, “Söz konusu haberler ve paylaşımlarda siyasi iktidarı gerek iç kamuoyunda gerekse uluslararası alanda 'teröre destek veren bir ülke' konumuna düşürmek amacı konusunda sanığın örgüte (FETÖ) hizmet ettiği, adeta örgütün evvelden beri istediği amacı sanığın gönüllü olarak gerçekleştirdiği, böylelikle sanığın asıl amaç ve kastının örgütün amaç ve kastıyla örtüştüğü kanaati oluşmuştur” ifadeleri kullanıldı.

Benzer bir haberin, Cumhuriyet’te Can Dündar imzasıyla yayımlanan haberden yaklaşık 1,5 yıl önce Aydınlık’ta yayımlandığı, duruşmalar sırasındaki savunmalarda dile getirilmişti. Gerekçeli kararda, Aydınlık’ta yayımlanan habere de değinildi.

“Sanık haber içeriklerinde tırlar içerisinde bulunduğu iddia edilen silahların sayısı ve menşei ile ilgili açıklamalara yer vermiş, hatta savunmasında da tırların durdurulmasına ilişkin ilk haberi yapan ve sadece top mermisi olduğu iddia edilen görüntünün yayınlandığı Aydınlık Gazetesinin 21 Ocak 2014 tarihli nüshasındakinden farklı ve haber değeri olan birçok yeni görüntü ve bilgiyi haberinde verdiğini açık bir şekilde beyan etmiştir” denilen kararda, devamla şu ifadeler kullanıldı:

“Sanığın söz konusu bilgi ve belgelere ilişkin 'Tutuklandık' ismiyle kaleme almış olduğu yeni kitabında, suça konu görüntüleri bir milletvekilinden temin ettiğini belirterek bunları 'bomba' haber olarak nitelendirmesi, suça konu ve ilk kez kendisi tarafından yayınlanan görüntülerin daha önce başka bir yerde yayınlanmadıklarının açıkça anlaşılması karşısında sanığın daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış ve aleniyet kazanmamış bilgi, belge ve görüntüleri ilk kez genel yayın yönetmenliğini yaptığı Cumhuriyet gazetesinin 29 Mayıs 2015 tarihli nüshasında yayınladığı sonucuna varılmıştır. Kaldı ki, daha önce açıklanıp haberleştirilen ve güncelliğini kaybeden bir konunun yeniden aynı içerik ve biçimde bir gazetede manşet haberi yapılması güncel gazetecilik anlayışıyla bağdaşmayacağı gibi, bu husus hayatın olağan akışına da aykırıdır.”

AYDINLIK’IN HABERİ

MİT tırlarına ilişkin görüntüler ilk kez 21 Ocak 2014’te Aydınlık gazetesinde yayımlanmıştı. Aydınlık gazetesinin sürmanşetinde yer alan haberde “İşte Tır’daki Cephane” başlığı kullanılarak, “Tır’larda ‘insani malzeme’ değil top mermisi taşındığı belirlendi” ifadeleri kullanılmıştı.

Cumhuriyet gazetesi ise 29 Mayıs 2015’te, Aydınlık gazetesiyle benzer fotoğrafların da aralarında olduğu bazı fotoğraf ve videolarla aynı nitelikte bir haber yayımlamıştı.

Can Dündar ve Ergem Gül'ün tutuklanmasının ardından bu görüntüleri daha önce haberleştiren Aydınlık gazetesinden açıklama gelmiş, bazı gazeteci ve yazarların "Aydınlık gazetesi Cumhuriyet'ten çok önce o haberi yayımladığına göre Can Dündar tutukluyken Aydınlık Genel Yayın Yönetmeni neden tutuklanmadı?" diye sorduğu hatırlatılarak, "Evet, MİT TIR'ları haberini Cumhuriyet'ten önce yaptık. Gelsinler, tutuklasınlar" denmişti. Konuyla ilgili bir başyazı kaleme alan Aydınlık Genel Yayın Yönetmeni Deniz Yıldırım, açıklamasında Ergenekon davası kapsamında 5 yıl boyunca tutuklu kaldığını hatırlatmış ve “Cezaevlerinden çekinmedik, yaptığımız haberlerin arkasında durduk. Can Dündar dostları bedel ödemezken, biz bedeller ödedik” ifadelerini kullanmıştı.

Aydınlık Gazetesi Genel Yayın Koordinatörü Mustafa İlker Yücel ise, haber hakkında açılan soruşturma için verdiği ifadesinde, “Kamu yararı varsa haber yapmaktan çekinmeyiz” demişti.

AYDINLIK’IN DAVASI DÜŞMÜŞTÜ

MİT TIR’larının durdurulması ile ilgili haberleri yayınladıkları gerekçesiyle yargılanan Aydınlık Gazetesi’ne açılan dava, 2019 yılında, 4 aylık yasal süreden sonra soruşturma açıldığı gerekçesiyle düşürülmüştü.