Suruç Katliamı’nda emniyetin ihmalleri gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Katilin Suriye’ye döndüğü de emniyet tarafından MİT’e haber verilmemiş.

MİT’ten de gizlenmiş
Katliamın ardından Suruç'ta hayatını kaybedenler birçok kentte anılmıştı. (Fotoğraf:AA)

Haber Merkezi

Suruç Katliamı’nda emniyetin ihmalleri gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Saldırganın ismini katliamdan önce iki kere aratan emniyet, katilin Suriye’ye döndüğünü MİT’e haber vermemiş.

Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı’nın Suruç Katliamı’ndan öncesinde ve sonrasında ihmalkâr davrandığı ortaya çıktı. Önceki gün katliamdan önce saldırıyı düzenleyen IŞİD’li Şeyh Abdurrahman Alagöz’ün ismini saldırıdan 4 saat ve 1 saat önce sistemden aratan emniyetin, saldırganın Suriye’ye döndüğünü de MİT’e haber vermediği ortaya çıktı.

IŞİD’in 20 Temmuz 2015 tarihinde Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde düzenlediği, 33 kişinin hayatını kaybettiği canlı bomba saldırısı ile ilgili yargılama Urfa 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Saldırı ile ilgili mülkiye müfettişlerinin kamu görevlileri hakkında hazırladığı raporun geniş hali de yargılama dosyasına eklendi. Raporda; dönemin kamu görevlilerinin, mülkiye müfettişlerinin sorularına verdiği yanıtlarda da yer aldı.

9 AY ÖNCE DÖNMÜŞ

Rapora göre, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdürlüğü’nün, canlı bomba saldırısını düzenleyen Şeyh Abdurrahman Alagöz’ün, 13 Ekim 2014 tarihinde Suriye’ye gittiği yönündeki bilgiyi Milli İstihbarat Teşkilatı’ndan (MİT) sakladığı ortaya çıktı. Bu tespitin ardından, mülkiye müfettişlerinin; C Şube Müdürü E.Ç. hakkında disiplin süreci başlattığı bilgisi raporda yer aldı.

Raporda yer edinen bilgilere göre Adıyaman Emniyet İstihbarat Şubesi, Alagöz’ün Suriye’ye gittiği yönündeki bilgiyi; Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı’na, 7 Ocak 2015’te iletti. Bu istihbarat, C Şube Müdürlüğü’ne gönderildi. Ancak C Şube Müdürlüğü, Adıyaman’dan gelen bu istihbaratı, MİT gibi istihbarat birimlerine ulaştırmadı. Bu istihbaratın MİT’e iletilmesinin önemi, Adıyaman Emniyeti’nin mülkiye müfettişlerine gönderdiği yazıda anlatıldı. Adıyaman Emniyeti, Alagöz’ü; Türkiye sınırları içinde takip edebildiğini ancak, ülke sınırlarından çıktıktan sonra istihbarat faaliyeti yürütme imkânının kalmadığını bildirdi. Mülkiye müfettişlerinin raporuna göre, Adıyaman Emniyeti yazısında Alagöz’ü sınır dışında takip edemediklerini belritti.