TMMOB MMO Başkanı Yunus Yener, 6 Temmuz'da açılacak olan lunaparklara ilişkin açıklama yaptı. Yener, "Lunaparklardaki makinelerin sağlıklı ve güvenli kullanımına yönelik periyodik kontrollerinin yapılması için kamusal sorumluluk ile görev almaya hazır olduğumuzu belirtmek isteriz" dedi

MMO'dan lunapark uyarısı: Kamusal periyodik denetim yapılmalı

Geçtiğimiz ay başlayan 'normalleşme' süreci dahilinde 6 Temmuz'da lunaparklar da açılıyor. TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) Başkanı Yunus Yener, lunaparkların açıklmadan önce periyodik kontrollerinin yapılması gerektiğini vurgulayarak, "Kamusal sorumluluk ile görev almaya hazırız" dedi.

"Yaz aylarında birçok ailenin çocuklarını lunaparklara götürdüğünü biliyoruz. Fakat içinde bulunduğumuz Covid-19 Pandemi koşulları, 6 Temmuz’da açılacak olan lunapark ve tematik parkların kullanımına dair çok özel bir hassasiyet gerektiriyor. Sağlık Bakanlığı, Türk Tabipleri Birliği ve uzman hekimlerin uyarıları doğrultusunda maske kullanımı, fiziki mesafe ve temizliğin sağlanması yanı sıra çocuklarımızın daima göz önünde olması gerekmektedir" diyen Yener, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Pandemi koşullarında bu tür kalabalık yerlerin az sayıda insanın bulunduğu yerlerden, toplu bulunulan açık alanların kapalı alanlardan, yüksek sesle konuşmamıza neden olan gürültülü yerlerin sakin yerlerden daha fazla risk oluşturduğu gözetilmelidir. Diğer yandan söz konusu lunaparklar dahil hiçbir yerin pandemi koşulları gözetilerek tasarlanıp işletilmediği ve çocukların bizlere göre çevredeki nesnelerle elleriyle daha çok temas kurdukları, birbirleri ile kolayca sıcak ilişkilere girdikleri gözetilerek azami dikkat gösterilmelidir."

PERİYODİK BAKIM ŞART

Uzmanlık alanlarıyla bağlantılı teknik açıdan ise lunaparklar ve benzeri eğlence tesislerindeki ekipmanların periyodik bakım ve onarımları ile işletme testlerinin sezon öncesinde mutlaka yapılmış olması gerekmektiğinin altını çizen Yener, "Bu gerekliliklerin yerine getirilip getirilmediği, kamusal nitelikli üçüncü ve bağımsız bir teknik göz tarafından yapılmalıdır" dedi.

"İşletme personelinin de pandemi açısından koruyucu ekipman kullanması, eğitilmiş ve denetlenmiş olması gerekmektedir. Ancak mühendislik tasarımı olan, yüzlerce hareketli parça ve güvenlik aksamları ile devasa konstrüksiyonlar olan ekipmanların güvenlik aksamlarının periyodik test ve kontrollerinin uzman makina mühendisleri tarafından yapılması gereği ihlal edilmektedir" diyen Yener, sözlerini şöyle sonlandırdı:

TMMOB Makina Mühendisleri Odası olarak, ülke genelindeki yaygın örgütlülüğümüz ve yetişmiş teknik personelimiz ile lunaparklardaki makinelerin sağlıklı ve güvenli kullanımına yönelik periyodik kontrollerinin yapılması için kamusal sorumluluk ile görev almaya hazır olduğumuzu belirtmek isteriz.