MMO İklimlendirme Teknik Kurulu, “AVM'lerde Pandemi Tedbirleri” isimli çalışmasının sonuçlarını açıkladı. AVM’lerdeki klima sistemlerinin yüzde 100 taze hava ile çalıştırılması gerektiğini kaydeden kurulun açıklamasında, “İç ortamlardaki nem seviyesi yüzde 40-yüzde 60 aralığında tutulmalıdır” denildi

MMO İklimlendirme Teknik Kurulu: AVM klimaları taze hava ile çalıştırılmalı

BirGün/Ankara

TMMOB Makina Mühendisleri Odası ile iklimlendirme sektöründe faaliyet gösteren ISKAV, İSKİD MTMD, TTMD, MÜKAD ve TRFMA ortaklığıyla oluşturulan İklimlendirme Teknik Kurulu, ilk çalışmasını açıkladı. Pandemi döneminde alınması gereken önlemlere yönelik çalışmalar yürüten kurul, “AVM’lerde pandemi tedbirleri” başlığı altında alınması gereken önlemleri kamuoyuyla paylaştı.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yener, pandemi döneminde gündeme gelen iklimlendirme ve tesisat konusunda toplumun doğru bilgilendirilmesinin büyük önem taşıdığını söyledi. Yener, kurulun açıkladığı tedbirlerin, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’nun tavsiyelerine ek olarak hazırlandığını kaydetti.

'KLİMALAR TAZE HAVA İLE ÇALIŞTIRILMALI'

Türk Tesisat Mühendisleri Derneği’nden Gürkan Arı da AVM’lerin pandemi senaryolarına göre kurgulanmadığının altını çizdi. Arı, kurulun çalışmasının AVM’lerin yanı sıra tüm konut ve tesisleri kapsayacağını belirtti. AVM’lerdeki klima santrallarının taze havalı klima santralı olması gerektiğini ifade eden Arı, “Yüzde 100 taze hava ile çalıştırılmalılar” dedi.

İklimlendirme Teknik Kurulu’nun, AVM’lerde bulunan klimalar ve diğer sistemlere ilişkin alınması gerektiğini açıkladığı önlemlerden bazıları şöyle sıralandı:

►Egzoz hava kanalı, taze hava kanalı ve panjurlarında gerekli önlemler alınmalı ve gerekli revizyonlar yapılmalıdır.

►AVM'lerde bulunan tüm hava perdeleri kapalı konumda tutulmalıdır.

►Havalandırma tesisatlarında mümkün olduğunca hava türbülansının az olacağı çözümlere gidilmelidir.

'NEM SEVİYESİ YÜZDE 40-60 ARASINDA OLMALI'

►İç ortam nem seviyesi %40 ile %60 aralığında tutulmalıdır.

►WC aspiratörleri 7/24 kesintisiz çalıştırılmalıdır. WC’lerde negatif basınç sağlanmalıdır. WC'lere mümkün olduğunca WC egzoz havasının yüzde 80’i kadar taze hava verilmelidir.

►AVM’lerin ziyaretçi, çalışan ve mal giriş kapılarında hijyenik paspaslar kullanılmalıdır.

'ÇALIŞMA SAATLERİ DÜZENLENMELİ'

►Pandemi sürecinde AVM yeme içme alanları, sinema salonları, oyun ve eğlence alanları kullanıma kapatılmalıdır.

►Yaz aylarında sıcak bölgelerde AVM çalışma saatleri yerel yönetimler ile düzenlenmelidir.

Çalışmanın tamamına buradan ulaşabilirsiniz