Arhavi’deki Kavak 1-2 HES Projesi’nin yürütmesi, telafisi güç zararlar doğuracağı için durduruldu. MNG Holding şantiye alanını terk etmeye başladı

MNG Arhavi’yi terk ediyor

SEÇİL TÜRKKAN

 

Artvin'in Arhavi ilçesi Kemerköprü köyünde inşaası süren 14 MW'lık Kavak 1-2 HES Projesinin yürütmesi Arhavi Doğa Koruma Platformu'nun Rize İdare Mahklemesi'nde açtığı dava sonucu durduruldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı projeye 2012 yılında ÇED Olumlu kararı vermişti. Kararın iptali talebiyle  açılan dava, ÇED Olumlu kararının havzanın tümünün değerlendirilmesi yapılmadan verilmiş olması, projede bölge ihtiyaçlarına yer verilmemesi, bırakılacak can suyu miktarının yeterli olmaması gerekçeleriyle açılmıştı.

DİRENİŞİN EVİ KURULMUŞTU
Arhavi Doğa Koruma Platformu 1 Temmuzda Ciğani Deresinin hemen yanında HES'e karşı bir 'Direniş Evi' kurdu. Ev'de her akşam etkinlik yapıldı, köylüler santralla ilgili bilgilendirildi.

HİLELİ CAN SUYU RAPORU
HES yapım sürecinde can suyu miktarının yeniden belirlenmesi için açılan davada ek bilirkişi raporu hazırlanmış, şirketin can suyu kesitlerini en az gösterebileceği yerden alarak hile yaptığı ve Çevre Bakanlığını'da yanılttığı ortaya çıkmıştı. Raporu hazırlayan ENÇEV isimli danışmanlık şirketi ve MNG Holding'ten herhangi bir yalanlama gelmemişti.

KÖPRÜ KAÇAK, DAYAK SERBEST
MNG Holding'in taşeronu Ermiş inşaat, şantiye alanına geçebilmek için bir köprü inşa etmiş ve bunun kaçak olduğu Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından 'yık' emri verilerek tescil edilmişti. Şirket köprüyü yıkmadı. Arhavililer köprünün yıkılmaması gerekçesiyle eylem yapmış, çalışanlar köylüleri darp etmişti. Noğa Çay Fabrikası’nda çalışan Osman Duman ise protestoya katıldığı gerekçesiyle fabrikadan kovulmuştu. Şimdi dava açmaya hazırlanıyor.

HAFRİYAT DEREYE
Şirket çalışırken hafriyatın bir kısmını ÇED Raporunda belirlenen alan dışına dökmüş, bunu halk iş makinelerinin önüne oturarak engellemişti. Bilirkişiler daha önce ÇED Raporunda belirlenen alanın hafriyat dökümüne yetmeyeceğini belirtmişti.

MNG YANGINDAN MAL KAÇIRDI
MNG Holding bölgede 24 saat çalışılması için izin almıştı. Şantiye sahasının yakınlarında bulunan evler, bu karar verilirken gözardı edildi. 3800 metrelik iletim tüneli için gece gündüz patlatma yapılıyordu. Bu patlatmaların vereceği zarar ise ÇED Raporundaki eksik maddelerden biriydi.
Avukat Yakup Okumuşoğlu ise dava kararından son derece memnun olduğunu belirtti. Artvin halkı yarın saat 13:00’te Arhavi Cumhuriyet Meydanı’nda HES’lere karşı bir miting yapacaklarını duyurdu.