MNG Holding’in Kavak HES için hileli ÇED Raporu hazırlatarak can suyu miktarını düşük gösterdiği ve Çevre Bakanlığını da yanılttığı ek bilirkişi raporuyla ortaya çıktı. Arhavi halkı yürütmeyi durdurma kararı bekliyor

MNG'den HES için hileli rapor

SEÇİL TÜRKKAN

Artvin Arhavi’de inşası süren Kavak 1-2 HES ve Regülatörü ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) Olumlu Raporu’nun alınması için MNG Holding’in derede  can suyu miktarını maksatlı olarak yanlış verilerle belirlediği bilirkişi raporuyla ortaya çıktı. Bu veriler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı da yanılttı. HES inşaatının başlamasına zemin hazırlayan raporu MNG Holding’in farklı HES Projeleri için de çevre danışmanlığı yapan EN-ÇEV isimli şirket hazırladı.

“MAKSATLI HAZIRLANDI”
Arhavililer Orçi ve Sidere ile ikisinin birleşerek Kapisre ismini aldığı derelerin cansuyu hesaplamasının doğru ölçülüp ölçülmediğinin tekrar sorulup, yeni bir ek bilirkişi raporu hazırlanmasını talep etmişti. Bu doğrultuda hazırlanan ek bilirkişi raporuna göre ise; alan taraması derenin can suyu ölçümünü tanımlamaya uymayan bir kesit alanı içinde ve maksatlı olarak gerçekleştirildi. Bu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın da usulsüz rapor üzerinden karar vermesine sebep oldu.

DSİ ARTVİN: GEREĞİ YAPILACAK
HES Projesi’ndeki bir başka usulsüzlük ise şantiye alanına ulaşım için yapılan köprünün kaçak yapılmış olması. Durum DSİ’nin nisan ayında MNG’ye gönderdiği ‘yık’ kararıyla ortaya çıkmıştı. DSİ’nin verdiği yıkım kararını uygulamıyor olması sebebiyle ise Arhavi Doğa Koruma Platformu savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu. Artvin DSİ Bölge Müdürlüğü Yetkilileri BirGün’e yaptığı açıklamada önceki gün itibariyle firmaya yeni bir yazı gönderildiğini belirtti ve ‘kaçak köprü hakkında gereği yapılacaktır’ dedi.

“KIYIM DURMALI”
Arhavi Doğa Koruma Platformu yaptığı açıklamada “Bilirkişi raporundan sonra, MNG firmasının hileli işlemler içerisinde ÇED Raporu hakkında “ÇED Olumlu” kararı aldığı ortaya çıkmış bulunmaktadır. Bu noktadan sonra beklentimiz mahkemenin hızlı bir şekilde yürütmeyi durdurma kararı vermesi yönündedir. Kıyımın durmasını bekliyoruz.” dedi. Halkın dere kenarına kurduğu Direniş Evi ise üçüncü haftasını geride bırakıyor.

MNG EN-ÇEV EL ELE
Sonucu yanıltan Raporu hazırlayan enerji danışmanlığı şirketi EN-ÇEV (Enerji Çevre Yatırımları ve Danışmanlığı Haritacılık İmar İnşaat A.Ş) daha önce MNG Holding’in Kamilet Vadisi’nde kurmayı planladığı Orta HES ve Regülatörü Projesi için de ÇED Raporu hazırladı. Proje imara aykırı olması sebebiyle bir kez mühürlenmiş, sonra da 8 bin 157 TL para cezası kesilmişti.

‘YAKINLAR’ BİR ARADA
EN-ÇEV ayrıca MNG Holding’e ait Artvin Aralık, Pirinçli ve Tokat Reşadiye HES Projeleri için de ÇED Raporu hazırladı. Aynı zamanda 17 Aralık yolsuzluk operasyonlarında ismi geçen Mehmet Cengiz’e ait Eti-Bakır İşletmeleri madencilik projeleri, Karabiga’daki usulsüz inşaatı sebebiyle mühürlenen Cenal Termik Santralı ve Çalık Holding’e ait enerji projelerinin de çevre danışmanlığı görevini yürütüyor.

NEDEN ÖNEMLİ?
Cansuyu, bir nehir tipi HES (Hidroelektrik Santral) projesinde, elektrik üretimi için dereden alınan sudan sonra dereye canlı hayatın devamı için bırakılması taahüt edilen minimum su mıktarı.