Kavak HES inşaatı esnasında şantiye alanına ulaşım sağlamak üzere, DSİ’nin izni olmadan ve imar planlarında bulunmayan yapılan iki köprü yıkıldı

MNG’nin kaçak köprüsü 8 ay sonra yıkıldı

Artvin’in Arhavi ilçesinde MNG Holding tarafından yapılması planlanan 14 MW’lık HES’in ÇED Raporu (Çevresel Etki Değerlendirme) Rize İdare Mahkemesi tarafından yedi ayrı noktada hukuka aykırı bulunup durdurulmuştu.

Kavak HES inşaatı esnasında şantiye alanına ulaşım sağlamak üzere, DSİ’nin izni olmadan ve imar planlarında bulunmayan iki adet kaçak köprü inşa edilmişti. Arhavi Doğa Koruma Platformu üyeleri bu köprülerin kaçak olduğu ve yıkılması gerektiği yönünde DSİ 26. Bölge Müdürlüğü’ne mart ayı başında başvurularda bulunmuş ve  DSİ MNG’ye Mart sonunda bildirimde bulunmuştu. Fakat MNG bu konuda herhangi bir işlem yapmamıştı.

Arhavi Doğa Koruma Platforu tarafından yapılan açıklamada, “Kavak HES projesi hakkında verilen ÇED Olumlu kararının iptalinden sonra, kaçak olarak yapılan şantiye köprülerinin de yıkılmasını sevinçle karşılıyoruz. Mart ayında yapılan başvuru üzerine o tarihlerde yıkılması gereken köprünün yıkılması konusunda DSİ Bölge Müdürülüğü ayak diremiş, ancak DSİ bölge Müdürü hakkında suç duyurusu yapılması sonrasında işlemlerine başlanabilmiş idi. Başvurudan ancak yedi ay sonra yıktılabilmiş olması da kamu yönetiminin içinde bulunduğu hantallığı göstermesi açısıdan oldukça ilginç” dedi.