MNG Holding’in Arhavi Kavak HES inşaatında hafriyatı dereye dökmesinden sonra, inşa edilen köprünün de kaçak olduğu ortaya çıktı

MNG’nin köprüsü kaçak çıktı

Arhavi İlçesi sınırları içerisinde bulunan Dereüstü (Gidreve) ile Kemerköprü (Cigazen) Köyü arasında mevcut yaya köprüsünün hemen yanında, MNG’nin HES firması Arhavi Elektrik Üretim A.Ş firması tarafından inşa edilen köprüye, DSİ ikinci kez yık emri verdi.  DSİ, 31.03.2014 tarihinde HES firmasına yazdığı uyarı yazısında, “Güvenli yatak kesidini daraltmak suretiyle yapılan köprünün olası feyezanda can ve mal kaybına neden olabileceği görülmüştür. İnşa öncesi Müdürlüğümüz görüşü alınmadan yapılan mevcut köprünün kaldırılarak dere yatağının eski haline getirilmesi gerekmektedir”  ifadesine yer verildi.

Arhavi Doğa Koruma Platformu yaptığı açıklamada “İnşaatın İmar Kanunu gereğince durdurulması talebinde bulunulmuştuk. Bu köprü inşaatının devamında, Kavak HES projesi imar alanı dışında, Köprünün Kemerköprü Köyü ayağından başlayarak, Sidere ile Orçi Derelerinin oluşturduğu üçgeni kesecek ve  Sidere deresine ulaşacak şekilde bir yol inşaatı, Kavak HES projesi için Artvin İl Genel Meclisi tarafından onaylanan imar planlarında mevcut olmadığı halde kaçak olarak yapılmış bulunmaktadır.” ifadelerini kullandı.

***

Arhavi HES’lere direniyor

Arhavi’de MNG Holding’e bağlı Kavak HES inşaatında şirket hukuka aykırı olmasına rağmen hafriyatı dereye dökmeye başlaması üzerine çalışmaya halk müdahale etmiş ve Ciğani bölgesinde ‘Direniş Evi’ kurulmuştu. Önceki gün  Türkiye’nin dört bir yanından yaşamı savunanlar Arhavililere destek fotoğrafları göndermeye başladı.