Can suyu miktarı belirlenirken hile yapıldığı ortaya çıkan Kavak HES Projesi Çevre İl Müdürlüğünden 24 saat aralıksız çalışma izni aldı. Arhavi Platformu “Yangından mal kaçırıyorlar” dedi.

MNG yangından mal kaçırıyor

SEÇİL TÜRKKAN

Artvin'in Arhavi ilçesi Kemerköprü Köyü'nde inşaası süren 14 MV'lık Kavak HES Projesi için MNG Holding, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden 24 saat aralıksız çalışma izni aldı. Şantiyenin yakınlarında çok sayıda ev ve tarla bulunuyor. Holding'in ise HES inşaatının başlaması için hileli ÇED Raporu hazırlattığı geçtiğimiz günlerde hazırlanan ek bilirkişi raporuyla ortaya çıkmıştı.

VALİ YARDIMCISI DA TOPLANTIDA
Arhavi'de Ciğani Deresi kenarına kurulmak istenen Kavak HES Projesinin inşaası sürüyor. İnşaatın yüklenicisi MNG Holding Haziran ayı sonunda Artvin Vali Yardımcısı Mutlu Almali'nin de katıldığı bir toplantıyla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden faaliyetlerine 24 saat aralıksız devam edebilmek için izin aldı. Fakat şantiye alanının yakınlarında çok sayıda ev bulunuyor. Kavak HES halihazırda şehrin içine yapılan HES Projesi olarak da biliniyor. Arhavi Doğa Koruma Platformu ise karara itiraz etti. Ayrıca kararı veren yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.

“İNŞAATLA SUÇ İŞLENİYOR”
Artvin Doğa Koruma Platformu verilen kararın inşaatı hızlandırmak için yapıldığını savunuyor. Platform tarafından yapılan açıklamada ise “24 saat izinle yangından mal kaçırılıyor. Mahkemenin iptal kararı verme olasılığı yüksek. Bu nedenle firma, geri dönüşü imkansız bir şekilde inşaatı tamamlamaya çalışıyor. Hukuksuz, geri dönüşü imkansız zararla bitirilmeye çalışılan inşaatla suç işleniyor.” ifadelerine yer verdi.

HİLELİ RAPOR ORTAYA ÇIKMIŞTI
Şehrin içinden geçecek olan Kavak HES Projesinin ÇED raporunda derenin can suyu ölçümlerinde hile yapılarak, miktarının düşük gösterildiği, böylece Çevre ve Şehircilik Bakanlığının da yanıltıldığı geçtiğimiz haftalarda ortaya çıkmıştı.

ORTA HES'İN YOLU DURMUŞTU
Raporu hazırlayan EN-ÇEV (Enerji Çevre Yatırımları ve Danışmanlığı Haritacılık İmar İnşaat A.Ş) daha önce MNG Holding'in Kamilet Vadisi'nde kurmayı planladığı Orta HES ve Regülatörü Projesi için de ÇED Raporu hazırlamıştı. Şirketin usulsüzce sürdürdüğü yolun inşaası ise durduruldu.

***

'Yık' kararı unutuldu
Arhavi Doğa Koruma Platformu'nun Kavak HES Projesi ÇED Olumlu Kararı'nın iptali için açtığı dava sürüyor. DSİ'nin MNG'ye kaçak yapılmış olması sebebiyle yıkım talimatı gönderdiği köprü ise henüz yıkılmadı.