Mobil yoklamaya tepki büyük

MAHİR BAĞIŞ

Öğretim üyeleri ve öğrenciler için ayrı ayrı yoklama işlemini amaçlayan mobil sistemin, ülkedeki çeşitli üniversitelerde uygulanmasına başlandı. Uygulamayı başlatan üniversitelerden birisi de Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) oldu. Uygulamanın düzgün bir şekilde işlemediği, pek çok öğrencinin yoklamada görülmediği belirtildi. Özellikle de kalabalık sınıflarda yoklama sisteminin uygulamaya geç girdiği ve derslerin geç başladığı ifade edildi.Öğrenciler, her öğretim üyesinin ve her öğrencinin kimlik bilgilerini içeren uygulamaya tepki gösterdi. Derse kayıtlı öğrenci sayısını ve yoklaması yapılan öğrenci sayısını belirleyen uygulamaya bağlantının bluetooth sistemiyle kurulduğu ve üniversite içerisinde, gizli bir denetim sisteminin inşa edildiği iddia edildi. Veri güvenliğinin tehdit altında olduğu gerekçesiyle birçok öğretim üyesi ve öğrenci uygulamaya tepki gösterdi.

DERSLER İÇİN ENGEL

Mobil uygulamanın, özellikle öğretim üyelerinin akademik çalışmalarının denetim altına alınması anlamını da taşıdığı bildirildi.

Öte yandan mobil yoklama sistemine karşı eleştirilerden birisi de üniversite kaynaklarının denetim amacıyla kullanılmasına ilişkin oldu. Tıp fakültesinde malzemeye erişimin, araştırma görevlilerinin bilgisayar ve gerekli paket programlara erişimlerinin kısıtlı olmasına rağmen kaynakların kullanılmaması eleştirildi.