Ocak ayında 20 bin, şubatta 19 bin 270 gelen elektrik faturalarını ödemeyeceğini açıklayan Moda Sahnesi’ne elektriğinin kesileceği bildirildi. Sanat yönetmeni Kemal Aydoğan, “Oynamaya devam edeceğiz’’ dedi.

Moda, karanlığa maruz bırakılıyor

Tolga UĞUR

Fahiş zamlar yapılan elektrik faturalarını ödemeyeceğini açıklayan Moda Sahnesi’nin elektriğinin yarın kesileceği bildirildi. Moda Sahnesi’nin kurucularından Bengi Başer, EnerjiSA yetkililerine seslenerek "Pazartesi günü Moda Sahnesi’nin elektriğini kesmeye geliyormuşsunuz, önceden haber de vermişsiniz ne büyük incelik ama ödemiyoruz’’ paylaşımını yaptı. Başer, tiyatroların Covid-19 sürecinde bir yıl kapalı kaldığını, 9 ay ise yarı kapasite ile çalıştığını hatırlatarak, "2022 Ocak ayı faturası, 2019 Aralık ayına göre 7 kat artmış. Bu çalışma koşullarında can çekişen tiyatro sanatı 7 kat artmış elektrik fiyatıyla nasıl baş etsin?’’ dedi.


Moda Sahnesi’nin sanat yönetmeni Kemal Aydoğan, kendilerine ulaşan EnerjiSA yetkililerinin "Bilet satabiliyorsanız, faturaları da ödeyebilirsiniz" dediğini aktardı. Aydoğan, "EnerjiSA yetkilileri bize taksit yapabileceklerini söylediler. Ancak bu ayı ödesek önümüzdeki ay var. Bu sorunu kökten çözebilecek bir çözüme ihtiyaç var. Yetkililer bize fatura indirimlerinin tiyatroları kapsamadığını söyledi. Biz fatura indirimlerinin hem sahneleri hem de halkı kapsamasını istiyoruz’’ ifadelerini kullandı.

Kemal Aydoğan, ne olursa olsun sahneye çıkmaya devam edeceklerini belirterek "EnerjiSA yetkilileri, faturaları ödemek için tanınan sürenin artık dolduğunu ve üst pozisyonlarda bulunanlardan kesmek için baskı geldiğini belirtmiş. Cuma günü hafta sonuna girildiği için kesemiyorlarmış, pazartesi günü kesme işlemini gerçekleştirmek durumdayız dediler. Kesilse bile biz oynamaya devam edeceğiz. Biz hayatımıza devam edeceğiz’’ dedi.

DESTEK ULAŞMADI

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un tiyatrolara destek açıklamasını hatırlatan Aydoğan, kendilerine ulaşan birileri olmadığını belirtti. Aydoğan "Bakanlık, 90’a yakın tiyatro salonuna 5 milyon lira enerji desteği verecekmiş. Meslek örgütleriyle görüşerek hangi tiyatronun ne kadara ihtiyacı olacağını belirleyecekler. Ancak meslek örgütleri hangi tiyatroların içinde bulunduğu aciliyeti bilmiyor. Üstelik, aynı bakanlık, eylül-ekim aylarında yapılan gayri resmi bir açıklamaya göre örf ve adetlere uymadığımız ve tiyatro sanatına yeteri kadar destek vermediğimizi düşündükleri için bize destek vermemişti’’ diye konuştu.

Moda Sahnesi, aralık ayında 7 bin lira olan elektrik faturasının ocak ayında 20 bin, şubat ayında ise 19 bin lira geldiğini ve hem faturaları ödeyebilecek bütçeleri olmadığı için ödemeyeceklerini açıklamıştı.