ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü ile Moderna Covid-19 aşı patenti nedeniyle mahkemelik oldu. Ulusal Sağlık Enstitüsü Direktörü Collins, Moderna'nın aşının geliştirilmesinde önemli katkısı olan 3 NIH bilim insanını patentin dışında tutmasına ilişkin, "Bu, açıkça yargı makamlarının karar vereceği bir şey" yorumunu yaptı.

Moderna ile Ulusal Sağlık Enstitüsü patent konusunda mahkemelik oldu

Dış Haberleri Servisi

Moderna'nın Covid-19 aşısının geliştirilmesinde önemli katkısı olan ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü (NIH), aşının patenti üzerinde hak sahibi olduğu iddiasıyla hukuk yoluna başvurdu.

NIH Direktörü Dr. Francis Collins, Reuters'e yaptığı açıklamada, Moderna'nın aşının geliştirilmesinde önemli katkısı olan 3 NIH bilim insanını patentin dışında tutmasını "ciddi bir hata" olarak değerlendirdi. Collins sözlerini, "Ancak bu iş bitmedi. Bu, açıkça yargı makamlarının karar vereceği bir şey" diye sürdürdü.

Moderna ise Reuters'e gönderdiği açıklamada, NIH'in Ulusal Elerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsünden (NIAID) bilim insanlarının mRNA aşısının gelişirilmesinde "büyük rol" oynadığını ancak bunun ajansın patent üzerinde hak iddia etmesi anlamına gelmediğini belirtti.

Moderna'nın 2021 yılında Covid-19 aşısından 15 ile 18 trilyon dolar, gelecek yıl ise 22 trilyon dolar gelir etmesi bekleniyor.

NIH, üç araştırmacısı Dr. John Mascola, Dr. Barney Graham ve Dr. Kizzmekia Corbett'in Moderna'nın aşısında kullanılan genetik sekansın tasarlanmasında yardımcı oldukları ve bu açıdan patente isimlerinin yazılması gerektiğinde ısrar ediyor.