Mogherini: AB ve İran ciddi ve kararlı bir şekilde çalışmaya devam edecek

AB Yüksek Temsilcisi Mogherini, "İran'a yönelik (ABD'nin nükleer anlaşmadan çekilmesi sonrası) yasal ve ekonomik garantilerden bahsetmem mümkün olmayabilir. Ancak AB ve İran tarafı ciddi ve kararlı bir şekilde çalışmaya devam edecek." dedi

Hürriyet'ten Güven Özalp'in haberine göre, ABD Başkanı Donald Trump’ın nükleer anlaşmadan çekilme kararı almasının ardından yoğun bir diplomasi trafiği başlatan İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’in son durağı Brüksel oldu.

Zarif, Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ve İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson ile bir araya geldi. Toplantı sonrasında basına konuşan Mogherini, anlaşmanın tam ve etkili bir şekilde uygulanmasına yönelik bağlılığın taraflarca teyit edildiğini söyledi. Zarif de toplantıyı iyi bir başlangıç olarak niteleyerek, “Doğru yolda olduğumuza inanıyorum” dedi.

Zor bir ortamda çalıştıklarını ve hem Avrupa hem de İran kamuoyunun bunun farkında olduğunu söyleyen Mogherini, “Anlaşmanın yürürlükte kalmasını görme konusunda kararlıyız” dedi. Mogherini, anlaşmaya yeni eklemeler yapılmasının söz konusu olmadığını belirtti.