Depremin ardından ortaya çıkan moloz yığınlarının tarım alanı, dere yatağı gibi yerlere dökülmesine tepkiler sürüyor. Hatay Ekoloji Platformu, yaşam alanlarını savunmak amacıyla bugün nöbete başlayacaklarını duyurdu.

Moloz dökümüne karşı yaşam nöbeti
Fotoğraf: DHA

Haber Merkezi

Hatay Ekoloji Platformu, moloz dökümüne karşı yaşam alanlarını savunmak amacıyla bugün yaşam nöbeti başlatacağını açıkladı. Açıklamada, Hatay Samandağ Deniz Mahallesi Stadyum önünde bir araya gelineceği belirtilerek "Tüm ekoloji, emek, meslek örgütlerini, bölgedeki yerel inisiyatifleri saat 14.00’te buluşmaya davet ediyoruz" çağrısı yapıldı.

Platform açıklamasında, depremde hasar görmüş yapılardaki asbest ve benzeri tehlikelere dikkat çekerek "Asbest ve benzeri tehlikeli kimyasal içeren imalatlar sökülüp uzaklaştırılmadan ve Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği’ne göre seçici yıkım yapılmadan ana yıkıma geçilmemelidir. Ayrıştırılanlar söz konusu içeriklerine göre özenli çalışma ile geri kazanılacak şekilde belirlenmiş depolara kaldırılmalıdır" denildi.

CANLILARIN ÖLÜMÜNE NEDEN OLABİLİR

Moloz dökümü sırasında asbest ve benzeri tehlikeli kimyasalların toprak, su ve hava teması olmaması gerektiğinin altını çizen platform, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Şu an yapılan uygulamalar gibi açık alanlara özelliği ne olursa olsun bu molozlar yığılmamalı, atılmamalıdır. Her yıkıntıya toz olmasın diye su sıkılmamalıdır. Hem kimyasal yayılmasına hem değişik yeni kimyasalların oluşmasına ve bulaşmasına neden olabilir. Acele olarak depolanan bu malzemelerde ileride kaçınılmaz olarak ortaya çıkabilecek yangınlar nedeniyle çok çeşitli ve kayıtlarda isimlendirilmemiş zehirli gazların yayılması hem hava su toprak kirliliğine, kısa sürede canlıların ölümüne bile neden olabilecektir."

Ekoloji Platformu, "Tüm ekoloji, emek, meslek örgütlerini, deprem bölgesindeki yerel inisiyatifleri 3 Nisan Pazartesi (bugün) günü saat 14.00’te buluşmaya davet ediyoruz" çağrısı yaptı.

***

HATAY’DA 1 MİLYON 400 BİN TON MOLOZ TAŞINDI - (AA)

Depremlerin büyük yıkıma yol açtığı Hatay’da 1 milyon 400 bin ton moloz taşındığı belirtildi. Devlet Su İşleri (DSİ) 6’ncı Bölge Müdürü Ahmet Ersin Gökçe, şu ana kadar 582 binanın enkazının kaldırıldığını, bunun da 1 milyon 400 bin ton ağırlığa, 67 bin kamyon seferine tekabül ettiğini söyledi.

***

HAFRİYATLAR DERE YATAKLARINA DÖKÜLÜYOR - (ANKA)

Maraş Nurhak Belediye Başkanı İlhami Bozan, depremde yıkılan binaların enkazından çıkan molozların dere yataklarına döküldüğünü belirterek, “Buraya koordinatör olarak Muş Valiliği atandı. CHP’li belediye olduğumuz için bizlere karşı tutum ve davranışlar mesafeli oluyor. Yereli en iyi bilen belediye olduğu için, belediyeyle oturup planlı bir program yapılmadığı için sorunlar maalesef devam ediyor. Hafriyatlar da dere yataklarına çekiliyor. Yarın bir gün yaşanacak sıkıntıların önünü açmış oluyoruz. Bütün kurumlara ve örgütlere sesleniyoruz, lütfen yerel yönetimlerle birlikte karar verin ki yarın bir gün yaşadığımız şu acıları yaşamayalım” dedi. Molozların asbest tehlikesi içerdiğini vurgulayan Bozan, “Belediyeye ait olan yerlerin dahi yıkımında acele tutum içine giriliyor. Buralardaki hafriyatlar dere yataklarına dökülüyor. Bazı yerlerin hafriyatları tam olarak kaldırılmıyor. Bu sorunların hepsi, yarın Nurhak Belediyesi’nin üzerine kalan sorunlar olacak. Hafriyatların, molozların dökümü önemlidir. Asbest özelliği taşıdığı için çevreye doğaya zararı var” diye konuştu.