Mor Çatı: Devlet hastanelerinin büyük bölümü kürtaj yapmayı reddediyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “her kürtaj bir Uludere’dir” açıklamasının ardından çokça tartışılan kürtaj yasağı, çok sayıda hastanede fiilen uygulamaya konmuş gibi görünüyor.

Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı’nın İstanbul’da 37 devlet hastanesinde yaptığı bir araştırmada, bunlardan sadece üçü isteğe bağlı kürtaj yapmayı kabul ederken, tam 12’si ise zorunlu hallerde bile kesinlikle kürtaj yapmadıklarını belirtti. Hastanelerden sadece biri yasal sınır olan 10 haftaya kadar kürtaj yapılabildiğini söyledi.

Vakfın telefon ile “kürtaj yapıyor musunuz?” diye sorduğu hastanelerden aldıkları cevaplar şöyle dağılıyor:

- 12 hastane hiçbir şekilde kürtaj yapmıyor.
- 17 hastane sadece fetüsün ölmesi, annenin hayati tehlikesi olması, bebeğin sakat olması, annede kanama olması ya da düşük olması gibi çeşitli tıbbi komplikasyonların zorunlu kıldığı durumlarda, heyet kararı ile kürtaj yapıyor. Ancak bu hastanelerin çoğu “zorunlu hali”  genellikle bebeğin ölmüş olması ya da annenin ölüm tehlikesinin olması şeklinde tarif etti.
- İsteğe bağlı kürtaj yaptığını söyleyen hastanelerden ikisi sekiz haftaya kadar kürtaj yapıyor.
- 37 hastaneden sadece 1 tanesi yasal sınır olan 10 haftaya kadar kürtaj yapıyor.

Mor Çatı, bazı hastanelere ise ya ulaşamadıklarını ya da görevlilerin kendilerine bilgi vermek istemediklerini belirtti.

Erdoğan’ın açıklamasının büyük tepki toplaması üzerine hükümet yetkilileri kürtaj hakkının yasaklanmayacağını temin etmiş, ancak bunu hoş bir gözle karşılamadıklarını da vurgulamıştı. Mor Çatı’nın araştırması, bunun üzerine çok sayıda devlet hastanenin kürtaj taleplerini geri çevirdiğini ortaya çıkardı. 


Erdoğan’ın açıklamalarının cesaret alan TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı ve AKP Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün de kürtajı bir “insanlık suçu” diye nitelemiş ve tıbbi gereklilikler hariç gerekirse tamamen yasaklanabileceğini açıklamıştı. Oysa 1983’de düzenlenen mevcut kanuna göre gebeliğin onuncu haftası doluncaya kadar kürtaj serbest.