Mor Çatı, şiddet gören kadınların kendilerine yaptığı başvuruları temel alarak bir rapor yayınladı.

Sevgim DENİZALTI

Mor Çatı, şiddet gören kadınların kendilerine yaptığı başvuruları temel alarak bir rapor yayınladı. Raporda kadına yönelik erkek şiddetiyle ilgili çarpıcı bilgilere yer veriliyor. Rapora göre, 2012 yılının yalnızca ilk dört ayında Mor Çatı’ya 384 kadın başvurdu. Bu kadınların 102’si sığınak talep ediyor. Ancak tüm Türkiye’de yalnızca 86 sığınak bulunduğu için, şiddet mağduru kadınların sığınak talebi çoğunlukla sonuçsuz kalıyor. Her 10 kadından 4’ünün fiziksel şiddet gördüğü Türkiye’de, sadece 1931 kadın bir sığınakta kalabiliyor. 35 ilde tek bir sığınak bile bulunmuyor.

‘KARIMIN PSİKOLOJİK SORUNLARI VAR’
Vakfın verdiği bilgilere göre, 2012’inin ilk 4 ayında toplam 96 eş, Mor Çatı’yı arayarak sığınakta kaldığını düşündükleri kadınları sordu. Görüşmek için ısrarcı olan erkeklerin birçoğunun “benim karımın psikolojik sorunları var” dedikleri görüldü. Şiddet uygulayan erkeklerin çok sık başvurduğu bir diğer yöntem ise şu: çocukları kullanmak!

SAVCI ‘KARIN SIĞINAKTA’ DİYOR!
Rapora göre, her gün 5 kadının, yakını olan erkekler tarafından öldürüldüğü Türkiye’de, kocalara “karın sığınakta” bilgisi veren savcılar bile var! Halbuki yasa ve genelgeler sığınakta kalan kadınlarla ilgili bilgi verilmesini yasaklıyor. Ancak hala polis, savcı gibi kamu görevlilerinin eşlerine şiddet uygulayan erkekleri Mor Çatı’ya yönlendirdikleri görülüyor. Raporda, “eşinin sığınakta olduğu bilgisini karakoldan hatta savcıdan aldığını söyleyen erkeklerin olduğu, bir örnekte ise savcının resmi bir yazıyı eşe vererek Mor Çatı’dan bilgi sorduğunun görüldüğü” belirtiliyor.

KADIN ŞİDDET GÖRDÜĞÜNÜ SAKLIYOR
Raporda bir diğer dikkat çekici nokta ise şu: Kadınlar şiddet gördüklerini saklıyor. Kadın şiddet gördüğü için utanıyor, asıl utanması gerekenin şiddet uygulayan olduğu gerçeğini fark ettiğinde harekete geçebiliyor. Şiddet gören kadın, Mor Çatı gönüllüsü ile görüştükten sonra yargılanmaksızın paylaşabilmenin ne kadar önemli olduğunu ifade ediyor. Şiddeti sonlandırma kararıyla gelen kadınların, bu kararı almalarına neden olan son nokta ise değişiyor. Kimi kadın için son nokta aşağılayıcı sözler, kimi için tecavüz veya fiziksel şiddetin boyut değiştirmesi, kimi için de çocuğunun zarar gördüğünü fark etmesi oluyor.

Yasa çıktı ama uygulanamıyor

Mor Çatı'nın raporunda, “Yeni çıkarılan 6284 sayılı yasa kadınların devletten korunma talep etmesine olanak sağlıyor, ancak yeterli önlem alınmadığı için pek çok durumda uygulanamadığı görülüyor” denildi. İstanbul’da geçtiğimiz günlerde eşleri tarafından öldürülen iki kadının devletten korunma talep etmiş olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Mor Çatı olarak kadın cinayetlerini durdurmayan, görevi ihmal suçu işleyen yetkililerin engellenmesini, sığınakların açılmasını ve bu sığınakların kadınları şiddet yaşadığı ortama geri dönmeye zorlayan koşullardan arındırılmasını, çocuklarıyla birlikte güçlenmelerini sağlayacak şekilde yürütülmelerini bekliyoruz” ifadeleri kullanıldı.