Morales’in çağrısı darbecileri rahatsız etti

Bolivya’da ABD destekli darbe sonucu iltica etmek zorunda kalan Devlet Başkanı Evo Morales, “Bolivya’ya dönünce Venezuela’daki gibi halkı silahlı milisler gibi örgütlemeliyiz” çağrısı yaptı. Arjantin’de bulunan Morales’in bu sözleri Bolivya’da iktidarı ele geçiren darbecileri rahatsız etti.

Bolivya geçici hükümeti, Morales’in halkı şiddete çağırdığını iddia ederek, “ayaklanmaya teşvik ve terörizm” suçlamasında bulundu.

ARJANTİN’E BİLDİRİM

Arjantin makamlarına da bildirimde bulunan geçici hükümet, Morales’in “siyasi hakların kullanılmasını açıkça aşan şiddet, nefret, ayrımcılık veya terör çağrıları yaptığı” iddiasında bulundu. Bildirimde, Morales’in uluslararası hukuk normlarına ve Birleşmiş Milletler (BM) ilkelerine aykırı adımlar attığı ileri sürüldü.

Arjantin hükümeti ise verdiği yanıtta “Evo Morales’in Arjantin’e sığınma talebinde bulunduğu kamuya açık bir bilgidir. Bu nedenle şu anki yasal statüsü bir mülteci başvurusudur. Morales, hem Bolivya hem de Arjantin’in kamu düzenine karşı açık bir tehdit oluşturmaktadır. Bu türden siyasi açıklamalar yayınlamasına izin verilmemelidir” ifadelerine yer verdi.