Ankara’nın sınır ötesi operasyonları gündemdeki yerini korurken Moskova uyardı. Rus diplomat, olası operasyonun bölgedeki gerilimi tırmandıracağının vurguladı.

Moskova Ankara’yı bir kez daha uyardı

Dış Haberler

AKP iktidarının ısrarla istediği Suriye’nin kuzeyine yönelik askeri harekâtına Rusya ve ABD’den itirazlar gelmeye devam ediyor. Moskova operasyona karşı olduklarını bir kez daha yineledi. Kremlin’den yapılan açıklamada böyle bir operasyonun erken atılmış bir adım olacağı ve gerginliğin daha fazla tırmanmasına yol açacağı belirtildi.

Tass haber ajansına röportaj veren Rusya Dışişleri Bakanlığı Dördüncü Avrupa Dairesi Direktörü Yuriy Pilipson, Moskova’nın Ankara’nın Suriye’ye kara harekâtı düzenleme planlarını erken bir adım olarak gördüğünü söyledi. Rus diplomat, Türkiye ile Rusya’nın genelkurmayı ile istihbarat örgütlerinin Suriye’ye askeri operasyon düzenleme planları konusunda yakın temas halinde olduklarını kaydetti.

Yuriy Pilipson, "Türkiye’nin güney sınırının korunmasına ilişkin konularında ortaklarımız için hassas olduğunu anlıyoruz, ancak Suriye devletinin toprak bütünlüğü, bağımsızlığı ve egemenliği ilkelerine sıkı sıkıya uyulması gerekiyor" dedi. Pilipson, "Genel olarak, böyle bir operasyonu erken bir adım olarak görüyoruz çünkü bu, gerilimlerin daha da artmasına, ayrılıkçı duyguların artmasına ve silahlı çatışmanın alevlenmesine yol açabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Rusya ve Türkiye’nin ilgili bakanlıklarının Suriye konusunda yakın temas halinde olduğuna dikkat çeken Pilipson, "Suriye krizinin çözümü açısından tek etkili platform olan Astana platformunun Rusya, Türkiye ve İran’ın çabalarıyla hayata geçirildiği bilinmektedir" dedi.

KARA HAREKâTI ISRARI

20 Kasım tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) kontrolündeki bazı bölgelere yönelik “Pençe Kılıç” ismiyle hava operasyonları başlatmıştı. Ankara sınır boyunca 30 km’lik bir güvenlik bölgesi oluşturmak amacıyla DSG kontrolündeki bölgelere kara operasyonu düzenlemeyi planlıyor. Ancak bu istek, Moskova, Washington ve Şam’ın tepkisini çekiyor.

***

ÜÇLÜ GÖRÜŞME ÇAĞRISI YAPTI

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye’ye düzenlenmesi planlanan kara harekatı öncesi Rusya ve Suriye ile 3’lü görüşme yapılması yönünde çağrı yaptı. Rusya’dan olumlu yanıt gelirken Suriye sessizliğini koruyor.