Kremlin’in anlaşmadan çekilmesinin ardından tahıl fiyatlarındaki yükseliş gıda krizi endişesine yol açtı. Anlaşmaya geri dönmesi çağrısı yapılan Rusya lideri Putin, Batı’ya rest çekerek “şartları yerine getirin” dedi.

Moskova çekildi, gıda krizi başladı
Rusya anlaşmadan çekildikten sonra Ukrayna’nın liman kentlerini bombaladı. (Fotoğraf: USES)

Dış Haberler

Moskova’nın Tahıl Koridoru Anlaşması’ndan çekilmesinin yankıları sürüyor. Rusya’nın Ukrayna limanlarına giden gemileri askeri hedef olarak değerlendireceğini açıklaması, küresel piyasalarda tahıl fiyatlarında hızla yükselişe yol açtı. Rusya’nın kararının küresel bir gıda krizine yol açacağı uyarıları yapılırken, söz konusu tahıla ihtiyacı olan ülkeler anlaşmaya geri dönülmesini istiyor.

Kiev yönetiminin tahıl ihracatına devam etmek için alternatif yollar oluşturacağını açıklamasının ardından Rusya Savunma Bakanlığı, önceki gece yarısı itibarıyla Ukrayna limanlarına giden gemileri “potansiyel askeri yük gemisi” olarak göreceğini duyurdu. Açıklamada, gemilerin bandıralı devletlerin de “çatışmaya taraf” olarak konumlandırılacağı vurgulandı.

‘İNSANİ ÖZ’ VURGUSU

Başkent Moskova’da konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise, Batı’nın “küstah” yaklaşımına rağmen anlaşmayı defalarca uzattığını hatırlattı. Anlaşmanın bozulmasından Batı’yı sorumlu tutan Putin, Rusya'nın yoksul ülkelere bedelsiz bir şekilde gübre sevkiyatı çabasının da Batılı ülkelerce engellendiğini belirtti. "Anlaşma mevcut haliyle anlamını yitirdi" diyen Putin şunları söyledi: “Temel koşul, anlaşmanın insani özünün yeniden tesis edilmesi. Daha önce üzerinde anlaştığımız tüm koşullar yerine getirilirse derhal bu anlaşmaya geri döneriz.”

FİYATLAR YÜKSELİŞTE

Kremlin’in Ukrayna limanlarına saldırıları ise üçüncü gününde de sürdü. Rusya, önceki gece Odessa ve Mıkolayiv’de limanları hedef aldı. Brüksel’deki AB Dışişleri Bakanları toplantısında konuşan AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Rusya'nın anlaşmadan çekilmekle kalmayıp limanları bombalayarak 60 bin ton tahılı yaktığını kaydetti. Borrell, "Bu durum dünyada büyük bir gıda krizine neden olacak" dedi.

Moskova’nın saldırılarının ardından Avrupa borsalarında buğday fiyatları çarşamba günü bir önceki güne göre yüzde 8,2 artarak ton başına 253,75 avroya yükseldi. Mısır fiyatları ise yüzde 5,4 arttı.

Kenya Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Korir Sing'Oei, Rusya'nın kararının, zaten kuraklıktan etkilenmiş olan Afrika Boynuzu ülkelerini orantısız şekilde etkileyeceğini belirtti. Sing'Oei, çekilme kararının, küresel gıda fiyatları göz önüne alınınca "arkadan bıçaklamak" olduğunu ifade etti. 

***

PUTİN BRICS’E KATILMAYACAK

Tahıl anlaşmasına yönelik tartışmalar sürerken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Güney Afrika’da düzenlenecek BRICS zirvesine katılmama kararı aldı. Güney Afrika Cumhuriyeti, aylardır süren spekülasyonların ardından Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (ICC) hakkında tutuklama kararı çıkardığı Putin’in BRICS zirvesine katılmayacağını duyurdu. Açıklamada Rusya’nın Dışişleri Bakanlı Sergey Lavrov tarafından temsil edileceği kaydedildi.