G7 Dışişleri Bakanları toplantısında Ukrayna krizine ilişkin Rusya’ya karşı ortak hareket etme kararı alındı. İngiltere’den Rusya’ya tehditler sürerken Moskova ise Ukrayna’nın olası NATO üyeliği konusunda tetikte.

Moskova’ya tehdit

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD yönetimi tarafından Ukrayna topraklarını işgale hazırlanmakla suçlanan ancak bu iddiaları kesin bir dille reddeden Rusya, Ukrayna krizinde G7 ülkeleri ve Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerden de ortak bir baskı görüyor. İngiltere'nin Liverpool kentinde yapılan ve bugün sona erecek olan G7 ülkelerinin Dışişleri Bakanları toplantısında Ukrayna öne çıkan konu başlığı olurken bakanlar Rusya'ya karşı ortak bir tutum sergileme konusunda mutabakata vardı.

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, toplantıda yaptığı konuşmada Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişiminde bulunmasının "stratejik bir hata olacağı" ve Rusya'nın "bu yoldan caymazsa ağır bedeller ödeyeceği" yönünde açıklamalarda bulundu. G7 ülkelerinin Ukrayna krizinde ortak hareket etme konusunda anlaştığını belirten Truss, "Benzer fikirlere sahip müttefikler olarak bunu daha da açık hale getireceğiz" dedi. Truss aynı zamanda Ukrayna'yı Rus enerji kaynaklarına bağımlılıktan kurtarma hedefleri olduğunu kaydetti. İngiltere ve AB'nin bu konuda çabaları olduğunu ifade eden Truss, "Rus gazına ve enerjisine olan bağımlılığı kesinlikle azaltmamız gerekiyor" diye konuştu.


UKRAYNA’NIN NATO ÜYELİĞİ KIRMIZI ÇİZGİ

Ukrayna sınırına askeri yığınak yapmakla suçlanan Moskova yönetimi ise ABD ve AB'den gelen tehditlere karşılık Ukrayna'nın olası NATO üyeliği konusundaki sert tutumunu koruyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "Ukrayna NATO’ya girerse bizim için tehdit oluşturan silah sevkiyatları başlar" açıklaması tartışma konusu olurken Rusya Dışişleri Bakanlığı da önceki gün yaptığı açıklamada benzer uyarılar yaptı. Açıklamada, NATO'dan Ukrayna ve Gürcistan'a 2008'de verilen üyelik taahhüdünün iptal edilmesi yönündeki taleplere yer verildi. Bakanlık, "NATO'nun Ukrayna'yı üyeliğe alma yolunda ilerlediğini ve bunun ülkeye füze sistemleri yerleştirilerek Rusya'yı hedef alma ihtimali anlamına geldiğini" vurguladı.

GÜRCİSTAN'DAN TEPKİ: BU BİZİM KARARIMIZ

Ukrayna'nın NATO üyeliğininin "Avrupa genelinde bir gerilime varacak kadar askeri riskleri beraberinde getirdiği" belirtilen açıklamada, "NATO üyesi ülkelere ait uçakların Karadeniz'de Rus sınırlarının yakınlarında kışkırtıcı uçuşlar yaptığı" konusunda da uyarıda bulundu. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ise ABD merkezli Foreign Affairs dergisinde yayımlanan makalesinde "NATO'nun doğuya doğru genişlememesi halinde Rusya'nın iştahının artacağı" ifadelerini kullanmıştı. Gürcistan hükümeti de dün yaptığı açıklamada NATO üyeliği konusuna değindi. Rusya'nın komşu ülkelerine şiddet politikası uyguladığı ve bu nedenle Avrupa'ya tehdit oluşturduğu ifade edilen açıklamada, "NATO üyeliği Gürcistan'ın egemen bir kararıdır. Bölge ülkelerinde güvenlik krizinin nedeni, uluslararası hukuk ilkelerini hiçe sayan Rusya'nın eylemleridir" denildi.

Moskova aynı zamanda NATO üyesi Türkiye'den Ukrayna'ya giden silahlı insansız hava araçları "Rusya yanlısı güçlere karşı provokatif eylemler" olarak tanımlamış, Ankara'ya ise "Ukrayna’nın militarist duygularını teşvik edecek adımlardan kaçınma" çağrısı yapmıştı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kiev üzerindeki etkisini, onları Minsk önlemler paketi, Paris anlaşması hükümlerine uymaya ikna etmek için kullanırsa, bu gayet tabii ki memnuniyet yaratır” açıklamasında bulunmuştu.

STOLTENBERG: ÜYE ÜLKELERE BAĞLI

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg 10 Aralık'ta yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın NATO üyeliği talebine karşı çıkan Rusya'ya karşı "NATO üyesi 30 ülke Ukrayna'nın talebiyle ilgili karar verecek" demişti. Ukrayna'nın NATO üyesi olmamasına rağmen tüm NATO ülkelerinin Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini desteklediğini ifade eden Stoltenberg, "ABD son yıllarda Avrupa'daki askeri varlığını artırdı. Bu herkesin çıkarına" ifadelerini kullanmıştı.

***

AB üyesi ülkeler Rus güvenlik şirketine yaptırım uygulayacak

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin Dışişleri Bakanları 16 Aralık’ta düzenlenecek AB Liderler Zirvesi öncesinde Belçika’nın başkenti Brüksel’de yarın bir araya gelecek. Ukrayna krizinin ele alınacağı toplantıda Rusya’ya olası yaptırımlar görüşülecek. Ayrıca Rus güvenlik şirketi Wagner’e yönelik yeni yaptırım kararlarının da toplantıdan çıkması bekleniyor. Yaptırımlar arasında varlıkların dondurulması ve AB’ye seyahat yasağı bulunuyor. Öte yandan, Belarus-Polonya sınırında yaşanan göçmen krizi, Afganistan’daki durum, AB’nin Orta Asya ve Afrika ülkeleriyle ilişkileri ile Pekin’de düzenlenecek Kış Olimpiyatları’na dönük boykot kararı da toplantının gündemleri arasında yer alıyor.