İnternet üzerinden alışverişlere son dönemde market alışverişi ve yemek siparişlerinin de artarak eklenmesiyle, motosiklet kullanımı arttı. Bununla orantılı olarak kazalar, yaralanmalar ve can kayıplarında da artış yaşanmaya başladı. TMMOB Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, kazaların önlenmesi için daha fazla denetime vurgu yaptı.

Moto kurye kazalarını önlemenin yolu daha fazla denetim

BirGün/EGE

İnsanların gün geçtikçe artan internet üzerinden alışveriş alışkanlıklarına, son bir yıldır pandemi koşulları da eklenince motosiklet ile taşımacılık oldukça yaygınlaştı.

Pandemi döneminde alınan kısıtlamalar kapsamında kafe ve restoranların paket servisle hizmete devam etmesi motorlu kuryelerin mesaisini artırdı. Bu artışla orantılı olarak kazalar, yaralanmalar ve can kayıpları da arttı.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi yazılı bir açıklama yaparak, motorlu taşıtlarda yaşanan kaza ve can kayıplarının önemli nedenlerini denetimsizlik ve ihmallerin oluşturduğunu ifade etti.

Firmaların siparişi teslim etmek için belirli bir süre taahhütü vermesinin kazalara davetiye çıkardığı vurgulanan açıklamada, “Siparişin alınması, hazırlanması, kuryeye teslim edilmesi ve kuryenin de siparişi teslim etmesi sırasında geçen zamanın toplam süreye dâhil olması ve gecikme olduğunda sipariş bedelinin kuryenin ücretinden kesilmesi gibi uygulamalar çok tehlikeli sonuçlara neden olmaktadır. Bu tür durumlarda kuryeye aslında, ‘Ücretinden kesilmesini istemiyorsan kural ihlali de dâhil ne yaparsan yap, siparişi zamanında yetiştir’ denilmektedir. Bu tür siparişlerin özellikle akşam iş çıkışı yoğunluğuna denk gelmesi ayrı bir kriz oluşturmakta, siparişin bir an önce yetiştirilmesi baskısı ciddi anlamda kazalara neden olmaktadır” denildi.

GÜVENLİ SÜRÜŞ EĞİTİMİ VERİLMELİ

Taleplerin karşılanabilmesi için ehliyeti olmayan ve güvenli sürüş eğitimi almayan kişilerin bu alanda çalıştığı ifade edilen açıklamada, kazaların azalması için öneriler ise şu şekilde açıklandı:

>> Kurumlar, motosiklet kurye olarak çalıştıracakları kişilerde mutlaka kullanılan aracın sınıfına uygun sürücü belgesi aramalı, bu sürücüleri çalıştırmadan önce güvenli sürüş tekniği eğitimi almalarını sağlamalıdır.

>> Motokurye olarak çalışacak kişilerin sigortaları mutlaka yapılmalıdır.

>> Sürücüler üzerinde tehlikeli bir baskı oluşturan belirli sürede teslim taahhüdü gibi uygulamalara derhal son verilmelidir.

>> Bu alanda kullanılan motosikletlerin üzerinde hatalı sürüşte aranacak çalışır durumda bir telefon numarası bulundurulmalıdır.

>> Motokuryelerin üzerinde hangi firma adına çalıştıkları, sürücü belgesi, sigorta belgesi vb. belgeler bulundurulması zorunlu olmalı, trafik denetimlerinde bu belgeler aranmalıdır.