İYİ Parti, motokuryelerin yaşadıkları sorunların araştırılması için TBMM’ye önerge verdi. Önerge görüşmelerinde söz alan CHP İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç, “İktidar, yüz binlerce motokuryeyi e-ticaret sektörünün devasa çarklarının arasına terk etmiş durumda. Ticaret Bakanlığı, motokuryelere ölümüne baskı kuran şirketlerin erken teslimat kampanyalarına karşı sessiz... Motokurye sorunlarının Meclis’te araştırılmasını sağlayarak, öncelikle sahipsiz olan, her gün onlarca kazanın yaşandığı motokurye alanını can pazarı olmaktan çıkarabiliriz” dedi. Önergenin gündeme alınması AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

Motokuryelerin sorunları TBMM gündeminde

Yüksel Mansur Kılınç, TBMM Genel Kurulu’nda, İYİ Parti'nin motokuryelerin yaşadığı sorunların araştırılması için verdiği önergenin gündeme alınması üzerine konuştu.

Kılınç, şunları söyledi:

"Binlerce Yemeksepeti çalışan motokuryenin eylemleri bugün 17’nci gününde. Önceki gün Meclis’imizin çatısı altında ağırladığımız motokurye kardeşlerimizi çok ağır koşullarda çalıştırıyorlar, çok ağır bir biçimde sömürülüyorlar. Pandemi koşullarında canı pahasına çalışarak hayatın akışını sağladılar. Çalıştıkları şirketlerin değerlerini kat be kat artırdılar ama motokuryeler sefalet ücretleriyle çalışmaya zorlanıyorlar. Bir gecede binlerce motokuryenin iş kolu değiştirilerek sendikaya üye olma hakları ellerinden alındı.

“İKTİDAR, YÜZ BİNLERCE MOTOKURYEYİ E-TİCARET SEKTÖRÜNÜN DEVASA ÇARKLARININ ARASINA TERK ETMİŞ DURUMDA”

İktidar, yüz binlerce motokuryeyi e-ticaret sektörünün devasa çarklarının arasına terk etmiş durumda. Ticaret Bakanlığı, motokuryelere ölümüne baskı kuran şirketlerin erken teslimat kampanyalarına karşı sessiz. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yüz binlerce motokuryenin kayıt dışı çalıştırılmasına, iş sağlığı ve güvenliğinin ihlal edilmesine karşı sessiz. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, yüzlerce motokuryenin ölümüne neden olan ‘katil bariyer’lerin düzenlenmesi, motokuryelerin köprü ve tünellerden güvenli şekilde geçişlerinin sağlanması taleplerine karşı sessiz. Maliye Bakanlığı, motokuryelerin koruma ekipmanlarından ÖTV, KDV ve gümrük vergilerinin kaldırılması talebine karşı sessiz. İçişleri Bakanlığı’nın, MOBESE kameralarıyla bütün görüntüleri elde edilebildiği halde motokuryelerin trafikte yaşadığı kazalar ve sorunların azaltılması için gözleri kapalı.

Genel Başkanımız, motokurye temsilcilerine sorunlarına sahip çıkacağımızı ifade etti. Motokurye sorunlarının Meclis’te araştırılmasını sağlayarak, öncelikle sahipsiz olan, her gün onlarca kazanın yaşandığı motokurye alanını can pazarı olmaktan çıkarabiliriz."

İYİ Parti'nin verdiği araştırma önergesinin gündeme alınması, AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.