İncirlik Üssü’yle ilgili Vatan Partisi’nin eylemi ve Aydınlık gazetesinin manşeti ardından MSB kaynakları açıklama yaptı, “Türk üssüdür, üzerindeki tüm tesislerle birlikte mülkiyeti Türkiye Cumhuriyeti devletine aittir” dedi.

MSB’den Aydınlık gazetesi ve Vatan Partisi’ne ‘İncirlik Üssü’ yanıtı

ABD Başkanı Biden’ın ‘soykırım’ açıklaması ardından İncilik Üssü önünde eylem yapan Vatan Partisi ve eylemi bugün “Terör yuvası dağıtılsın” ifadeleriyle manşetine taşıyan Aydınlık gazetesine MSB’den yanıt geldi. MSB, “Türk üssüdür, üzerindeki tüm tesislerle birlikte mülkiyeti Türkiye Cumhuriyeti devletine aittir” dedi.

Vatan Partisi ve Türkiye Gençlik Birliği (TGB), ABD Başkanı Joe Biden’ın ‘Ermeni Soykırımı’ açıklaması üzerine önceki gün ABD Ankara Büyükelçiliği ve İstanbul Başkonsolosluğu, dün de İncirlik Üssü önünde eylemler düzenlemişti. Yapılan açıklamada, “Arkamızda bulunan İncirlik Üssü, yarım asırdır ABD’nin ajan yuvasıdır. Terör yuvasıdır. Fitne merkezidir. 15 Temmuz darbe girişiminin merkezlerinden biridir. Fetöcülerin sığınağıdır. Batı Asya’daki komşularımıza, kardeşlerimize karşı kullanılan düşmanlık merkezidir. Vatan Partisi’nin çağrısı şudur: İncirlik Üssü ve Kürecik, derhal Türk Silahlı Kuvvetleri’nin tam kontrolüne alınmalıdır. ABD askerleri 15 gün içerisinde ülkelerine gönderilmelidir” ifadeleri kullanılmıştı.

Eylemi bugünkü manşetine taşıyan Vatan Partisi’nin yayın organı Aydınlık gazetesi de, “Terör yuvası dağıtılsın” ifadelerini manşet attı.

msb-den-aydinlik-gazetesi-ve-vatan-partisi-ne-incirlik-ussu-yaniti-869945-1.

BAKANLIK’TAN YANIT

İncirlik Üssü’ne yönelik tepki ve açıklamaların ardından Milli Savunma Bakanlığı kaynakları Anadolu Ajansı’na konuştu.

AA’da yer alan habere göre, İncirlik Üssü'ndeki belirli tesislerin kullanımının, Türkiye ile ABD arasında 29 Mart 1980'de imzalanan Savunma ve Ekonomik İşbirliği Anlaşmasına göre yürütüldüğü belirtildi.

Bu anlaşmanın "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, İncirlik'teki Türk Silahlı Kuvvetleri tesislerinde müşterek savunma tedbirlerine katılması için Birleşik Devletler Hükümetine izin verir" hükmünü içerdiğine işaret edildi.

Bakanlık kaynakları, "İncirlik Üssü, Türk Silahlı Kuvvetlerine ait Hava Kuvvetleri üslerimizden biridir, Türk üssüdür, üzerindeki tüm tesislerle birlikte mülkiyeti Türkiye Cumhuriyeti devletine aittir. Şanlı bayrağımız 24 saat gönderde çekilidir ve hiçbir zaman da inmemiştir. İncirlik'te bulunan 10'uncu Tanker Üs Komutanlığı, hiyerarşik olarak Eskişehir'de konuşlu Muharip Hava Kuvveti Komutanlığına, daha sonra Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlıdır. Üs Komutanlığı görev ve vazifesini, üs komutanının emir ve komutasında icra etmektedir" değerlendirmesini yaptı.

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, 10'uncu Tanker Üs Komutanlığında ABD'nin dışında İspanya, Katar ve Polonya'ya ait unsurların bulunduğunu, üsten Doğal Kararlılık Harekatı'nın da desteklendiğini kaydetti.​​​​​​​