Milli Savunma Bakanlığı (MSB), bedelli askerlik ücretiyle ilgili resmi duyuruyu yaptı. MSB'den yapılan açıklamada, bedelli askerlik tutarının 122 bin 351 lira olduğu bildirilerek, "Temmuz 2023 tarihinden itibaren bedelli askerlik müracaat işlemleri başlamıştır" denildi.

Kaynak: AA
MSB'den resmi açıklama: Bedelli askerlik tutarı duyuruldu

Milli Savunma Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Deniz Albay Zeki Aktürk, bakanlıkta düzenlenen basın bilgilendirme toplantısında açıklamalarda bulundu. 

Bedelli askerlik ücretleriyle ilgili açıklama yapan Aktürk, "Bilindiği üzere bedelli askerlik tutarı, daha önce yapılan düzenleme ile memur maaş katsayısındaki artış oranına sabitlenmiş ve miktar konusundaki belirsizlik ortadan kaldırılmıştı. Hazine ve Maliye Bakanlığınca 'Mali ve Sosyal Haklar' genelgesi yayımlanmış ve buna göre bedelli askerlik tutarı 122.351,04 TL olmuştur. 17 Temmuz 2023 tarihinden itibaren bedelli askerlik müracaat işlemleri başlamıştır" dedi.

TAHIL ANLAŞMASI

Rusya tarafından durdurulan tahıl girişimine ilişkin de açıklamalarda bulunan Aktürk, bir yıllık sürede, binden fazla gemiyle yaklaşık 33 milyon ton tahıl ve gıda ürününün, ihtiyaç sahibi ülkeler ve küresel pazarlara erişiminin başarıyla sağlandığını anlattı. Taraf ülkelerin mutabakatıyla girişimin, 19 Kasım 2022, 18 Mart ve 18 Mayıs 2023 tarihlerinde uzatıldığını ve 3 dönem halinde misyonunu başarıyla devam ettirdiğini söyleyen Aktürk, bu çerçevede Ukrayna limanlarından üç kıtadaki 45 ülkeye tahıl sevk edildiğini hatırlattı. 

Aktürk, şunları kaydetti:

"Tahıl anlaşmasının sürdürülmesine tüm dünya büyük önem vermektedir. Müşterek gayretlerle tesis edilen Anlaşma'nın küresel gıda krizinin önünün alınması için hayati rol oynadığı aşikardır. Ancak bilindiği üzere 17 Temmuz'da Rusya Federasyonu yaptığı açıklamayla Tahıl Girişimi Anlaşması'nın uzatılmayacağını ve durdurduğunu bildirmiştir. Küresel gıda fiyatlarının istikrara kavuşmasına büyük katkı sağlamakla birlikte tüm krizlerin iyi niyet ve diyalogla çözülebileceğini kanıtlayan bu girişimin devam etmesini temenni ediyoruz. 17 Temmuz'da süresi dolan ve Rusya Federasyonu tarafından durdurulan Tahıl Girişimi'nin uzatılmasına yönelik BM, Rusya Federasyonu ve Ukrayna yetkilileriyle temaslarımız Dışişleri Bakanlığı ile koordineli olarak devam etmektedir. Türkiye Cumhuriyeti, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bölgede barışın temini ve insani yardım konusunda bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da üzerine düşeni yapmaya devam edecektir."

YUNANİSTAN İLE İLİŞKİLER

Albay Aktürk, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, Ege ve Akdeniz'de, Türkiye'nin ve Kuzey Kıbrıs'ın hak ve menfaatlerini tavizsiz bir şekilde korumaya devam edeceğini belirterek, "Komşumuz Yunanistan ile deprem sonrası gelişen olumlu havanın devam ettirilmesi ve geliştirilmesi için karşılıklı çabalarımız sürmektedir." şeklinde konuştu.

MKE’DEKİ PATLAMA VE YANGIN

Son dönemde MKE AŞ'ye ait tesislerdeki yangın ve patlamaya "eski teknoloji ve tecrübesiz işçilerin" neden olduğu iddialarının sorulması üzerine Milli Savunma kaynakları, olaylarla ilgili idari ve adli sürecin devam ettiğini, konunun her yönüyle araştırıldığını söyledi.

"ABD'nin Suriye’deki birliklerini takviye ettiği ve yeni askeri sevkiyat gerçekleştirdiği" iddiasına yönelik açıklama da yapan kaynaklar konunun yakından takip edildiğini, şu ana kadar böyle bir tespitlerinin bulunmadığını belirtti.

"RUS PERSONEL AYRILDI"

Rusya tarafından durdurulan "Tahıl Koridoru"nun yeniden açılmasına yönelik olumlu bir havanın olup olmadığına yönelik soruyu kaynaklar, "Biz bu anlaşmanın dörtlü bir şekilde mevcut durumu ile devam etmesinden yanayız. Bu konudaki girişim ve çabalarımızı sürdürüyoruz. Girişimler devam ettiği sürece de İstanbul’daki Müşterek Koordinasyon Merkezi’nin yeterli personel ile operasyonel olarak kalmasını sağlayacağız" şeklinde yanıtladı. İstanbul'daki Müşterek Koordinasyon Merkezi'ndeki Rus personelin durumuna ilişkin soruya ise kaynaklar, "Rus personel Merkez'den ayrıldı." karşılığını verdi.

Başka bir alternatifin söz konusu olup olmadığına yönelik soruya kaynaklar, "Sayın Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği gibi, çok faydalı olduğu dünya tarafından belirtilen girişimin devamından yanayız. Bunun için de bütün taraflar nezdinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz." diye konuştu.