Milli Savunma Bakanlığı kaynakları; cübbe ve sarıklı fotoğrafları ile tartışma yaratan ve hakkında soruşturma başlatılan Tuğamiral Mehmet Sarı’nın görevden alındığını açıkladı.

MSB kaynakları açıkladı: Sarıklı amiral Mehmet Sarı görevden alındı

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) kaynakları; makam arabasıyla gittiği tarikat evinde askeri üniformasının üzerine giydiği cübbe ve sarıklı fotoğrafları ile “sarıklı amiral” tartışmasına neden olan ve hakkında soruşturma başlatılan Tuğamiral Mehmet Sarı’nın görevden alındığı bilgisini verdi.

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları; gündemdeki askeri konulara ilişkin soruları yanıtladı.

ANKA’da yer alan habere göre güvenlik kaynakları; “sarıklı amiral” tartışmasında adı geçen Tuğamiral Mehmet Sarı ile ilgili aylar önce başlayan soruşturma için “Söz konusu personel soruşturma başlatıldıktan sonra görevinden alınmıştır. Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanunu esasları doğrultusunda Yüksek Disiplin Kurulu işlemleri devam etmektedir” bilgisini verdi.

KABİL HAVALİMANI İÇİN GÖRÜŞMELER DEVAM EDİYOR

Afganistan’daki havalimanının işletilmeye devam edilmesine yönelik nihai kararın verilip verilmediği yönündeki soru karşısında, güvenlik kaynakları; Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 20 yıldır Afganistan’da olduğunu, 6 yıldır da Hamid Karzai Havalimanı’nın işletilmesi sorumluluğunu yerine getirdiğini vurguladı. Türkiye’nin, NATO çekildikten sonra gerekli şartların sağlanması durumunda havalimanının işletilmesine devam edilmesine yönelik niyet beyanında bulunduğunu hatırlatan kaynaklar, şunları söyledi:

“Bu yöndeki teknik çalışmalarımız hem ABD hem de katkı sağlaması muhtemel diğer ülkelerle devam ediyor. Biz bütün şartlar gerçekleştirilmeden herhangi bir ilerleme sağlanmış saymadığımız için, bütün konular nihayete ermeden herhangi bir açıklama yapmayı doğru bulmuyoruz. Şu anda verilmiş bir karar yok, görüşmeler devam ediyor.”

HUDUTLARDAN KAÇAK GEÇİŞLER

Hudutlardan kaçak geçişlerin arttığı, hudut birliklerinin rotaları bilmelerine rağmen bilinçli olarak müdahale etmediği iddialarının anımsatılması üzerine, kaynaklar; “Hudut konusunda Türk Silahlı Kuvvetleri’nin hassasiyeti herkes tarafından bilinmektedir. Sosyal medyada paylaşılan yasa dışı geçişlerle ilgili paylaşılan görüntülerin çoğunluğu güncel değil ve bizim sınırlarımıza ait değil” değerlendirmesini yaptı.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin “hudut namustur anlayışı ile hareket ettiği” ifadelerine yer veren kaynaklar, “Asker görüyor ama müdahale etmiyor gibi bir durum asla söz konusu değil. Bunu kesinlikle kabul etmiyoruz. Bununla ilgili bilgi/belge varsa bize getirilirse gereken işlemi yaparız. Tespitlerimiz özellikle İran sınırından geçtiğimiz yıllara nazaran bir artışa işaret etmiyor ancak olası artışa karşı gerekli tedbirler alındı, alınmaya devam edecek. Türk Silahlı Kuvvetleri olarak yasa dışı geçişle mücadelemiz kararlılıkla devam ediyor” açıklamasını yaptı.

MSB kaynakları, “ABD’nin Suriye kuzeyindeki varlıklarını artırdıklarına yönelik” iddiaların hatırlatılması üzerine, “Gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Varlığını artırdığına dair şu an için bir tespitimiz yok” açıklamasını yaptı.

DEDEAĞAÇ'TAKİ ABD UNSURLARI

Dedeağaç’taki ABD unsurları ile ilgili soru üzerine kaynaklar, “ABD, Avrupa savunmasına destek olmak üzere ülkesindeki birlikleri Avrupa kıtasına 9 aylık rotasyona gönderiyor. Değişik dönemlerde eğitimlerini alıp gidiyorlar. Bunlar eğitim ve lojistik nakliyatın denendiği tatbikatlar. Bunları yakından takip ediyoruz. Yapılan faaliyet de bu kapsamdadır” bilgisini verdi.

Dynamic Front 2021 Tatbikatı İkinci Safhası’nın ABD Avrupa Kara Komutanlığı koordinatörlüğünde, Türkiye, ABD ve İspanya Silahlı Kuvvetleri unsurlarının katılımı ile, 5-20 Eylül 2021 tarihleri arasında Türkiye'nin ev sahipliğinde yapılacağı da açıklandı.