İşten çıkartılan işçiler 45 gündür mücadele ediyor. Dün direnişlerinin 44’üncü gününde Saraçhane’de bir araya gelen işçiler haysiyet mücadelesi yürüttüklerini ve asla vazgeçmeyeceklerini söyledi.

Mücadele 45 gündür sürüyor: "Asla yılmayacağız"
Fotoğraf: BirGün

Haber Merkezi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde (İBB) çalışırken İstanbul Valiliği’nin güvenlik soruşturması sonrası işten çıkarılan emekçiler İBB Saraçhane binası önünde yer alan Saraçhane Parkı’nda bir kez daha bir araya geldi. İşten çıkarılmalarının 44’üncü gününde açıklama yapan işçiler asla boyun eğmeyeceklerini söyledi.

Çeşitli hak arama eylemlerine katıldıkları için haklarında soruşturma yürütüldüğü için işten çıkarıldıklarını aktaran işçiler şunları söyledi: “Evrensel hukukun en temel ilkelerinden biri olan masumiyet karinesinin alenen çiğnenmesi, fiili AKP-MHP koalisyonundan görmeye alışık olduğumuz pratikler. Değişim vaadiyle kitlelerin umudu olmuş bir muhalefet yönetimi tarafından bunun hayata geçirilmesi ise yakın geleceğimiz hakkında, maalesef çok da iyi şeyler söylemiyor. Demokratik toplumların en temel insan hakları kapsamında tanımladığı fikir hürriyeti kapsamındaki bu eylemlerin soruşturulması başlı başına bir fecaatken, bu soruşturmalar nedeniyle insanların işlerinden atılması bambaşka bir terör biçimi olarak karşımızda duruyor. 2019 seçimlerinden sonra İBB yönetimi tarafından sıklıkla dile getirilen demokratik ilkeler vurgusu, bugünlerde yöneticiler tarafından başka bir bağlamda dahi telaffuz edilemiyor. Anayasal güvence altındaki temel hakların kullanılmasının insanı sivil ölüme götürecek bir zinciri tetiklemesi olasılığı hepimizi tekinsiz bir şimdiye sıkıştırıyor.”

SİVİL ÖLÜM

Kod-42 ile işten çıkarılarak iktidarın yaptığı gibi İBB’nin kendilerini damgaladığını söyleyen işçiler şöyle devam etti: “Sivil ölüme mahkûm ediliyorlar. Bu nedenle İBB'nin uyguladığı KOD 42'yle işten çıkarma pratiğinin merkezi yönetimin KHK rejiminden hiçbir farkı yok. 44 gündür hiçbir geliri olmadığı halde Akbil kullanarak direniş alanına gelen işçilerin bir haysiyet mücadelesi sürüyor. Madalyonu tersten okuduğumuzda tablo daha trajik bir hal alıyor ama. 44 gündür bu zulmün teşhiri direniş alanında yankılanırken, tüm yöneticilerin birer makam odasının bulunduğu Saraçhane'den çözüme yönelik herhangi bir somut adım atılmadı. Gözden çıkarılanların bütün varlık gösterme çabalarına rağmen halen görmezden gelinmesinin, nasıl bir toplumsal gelecek tahayyülünün inşa edilmekte olduğunu hepimize hatırlatması gerekiyor. Direnişimizin her aşamasının, en azından bizim tarafımızdan şeffaf yürütülmesi gerektiğiyle ilgili bir ilkeyi daha en baştan tanımlamıştık. Bunun gereği olarak İBB yetkilileri ile gerçekleştirdiğimiz işe iade talebimizi merkezine alan her müzakere görüşmesi sonunda kamuoyuna açık bir şekilde süreci anlatmaya çalıştık. İBB'den siyasi temsiliyeti de olan bir heyet talep ettiğimiz halde, meseleyi tekniğe indirgeyen 2 bürokratla muhatap kılındık”.

HAYSİYET MÜCADELESİ

İBB ile bugüne kadar 3 kez görüştüklerini aktaran işçiler açıklamayı şöyle sonlandırdı: “İBB tarafının iradesi tatmin edici bir çözüm ile masaya gelmedi. Bunun yalnızca bir işe iade yahut bir yerlerde iş bulunması meselesi olmadığını, hiçbir kabahati olmayan haysiyetli yurttaşlara yapılan muamelenin telafi edilmesinin belki bundan daha önemli olduğunu ne kadar anlatsak da karşı tarafa geçirmedik. Ancak bu tür ayak oyunlarını iyi tanıyoruz. Ve bunun karşısında nasıl mücadele edilmesi gerektiğini de iyi biliyoruz. Bu nedenle bugün burada gönül rahatlığıyla ifade edebiliriz ki, direnişimiz ‘işe iade, güvenlik soruşturmaları ile işten çıkartılmaların son bulması, kamuoyu önünde özür dilenmesi’ karşılanana kadar çok farklı zeminlerde sürecek! Asla yılmayacak ve bu zorba iradeye asla boyun eğmeyeceğiz!”