Konya Kentpar Otomotiv Şirketi’nde işçiler, haksız yere işten atılmalara karşı direniyor. İşverenin geri adım atmaması nedeniyle direnişe geçen işçilerden Altuntaş, “Biz sadece haklarımızı alarak işimizin başına dönmek istiyoruz” dedi.

Mücadele engel tanımaz

Nisa KÜÇÜK- Deniz GÜNGÖR

Konya’da otomotiv tedarik sektöründe faaliyet gösteren Kentpar Otomotiv fabrikasında DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası'na üye olduğu için işten çıkarılan 15 işçi, fabrika önünde direnişe geçti. İşyerindeki mobbing, fazla mesai nedeniyle sendikalaşan işçiler aynı zamanda iyileştirilmiş ücret talebiyle sendikalı olarak işe iadeleri gerçekleştirilene dek direneceklerini kaydetti. İşten çıkarılmak istenen emekçilerden Kazım Altuntaş ve Birlesik Metal-İş Anadolu Şube Başkanı Deniz Ilgan, yaşananları BirGün’e anlattı.

Yıllardır bu şirkette çalışan Kazım Altuntaş, arkadaşlarıyla birlikte sendikaya üye olduklarını söyledi. Sürecin bundan sonra başladığını aktaran Altuntaş, “Sendikaya üye olduğumuz fabrikada duyulmaya başladı. Şirket yönetimi, kaç kişinin örgütlü olduğunu öğrenmek ve fişlemek için e-devlet hesaplarımıza girmek istedi. Bunlar yapılırken bizlere hakaret ettiler, baskı yaptılar. Tehditlere ve mobbinglere rağmen işimize devam ettik” dedi.

Bu hafta kendisi ve bir arkadaşının çeşitli bahaneler öne sürülerek işten çıkarılmak istendiğini kaydeden Altuntaş, devamında yaşananları şöyle anlattı:

"Ben 11 senedir bu fabrikada çalışıyorum. 11 senedir performansımdan memnun olan, benden yararlanan işyerim performansımın düşük olduğunu öne sürerek beni işten çıkarmaya çalıştı. Diğer arkadaşımın devamsızlık durumu yoktu ancak onu da ‘Devamsızlık yaptın’ denilerek işten çıkarılmak istediler. Diğer arkadaşlarımıza işten çıkarılmak istediğimizi söylediğimizde yanımıza gelen bütün işçilere sataştılar, fiziki müdahalede bulundular. Müdürler yanımıza gelen arkadaşlarımıza ‘Seni de işten çıkaracağız’ tehditlerini savurdu. Fiziki müdahalenin ardından sendikalılar olarak bir araya toplandık. Bu olayın ardından insan kaynakları müdürü geldi ve ‘İşten çıkarmalar iptal. Söz veriyorum’ dedi. Biz de 'Patron buraya gelsin sendikayla görüşsün' dedik. Patronlar hiçbir şekilde iletişime geçmedi."

YEMEK-SU VERMİYORLAR

"Verilen sözün ardından işimize devam ettik. Ertesi gün öğleden sonra herkesi tek tek içeriye çağırdılar. Bizlere ‘Siz iş durdurma eylemine gittiniz. Sizin iş akdinizi feshediyoruz’ denilerek kağıt imzalatmak istediler. Biz imza atmadık ve arkadaşlarımızın yanına gittik. Bu olayın üzerine biz de işyerinin içinde barışçıl bir eyleme başladık. Üç gündür 100’den fazla arkadaşlarımızla fabrika içinde ve dışında eylemimizi sürdürüyoruz. O gün öğlene kadar çalışmamıza rağmen o gün bize öğle yemeği vermediler. Şu an fabrika içinde tuvaleti kullanmamız da engelleniyor. Yemek zaten verilmiyor. Soğuk su dolaplarından suları kaldırdılar su içmeyelim, diye. Yapabilecekleri her şeyi yapıyorlar. Oysa biz sadece haklarımızı alarak işimizin başına dönmek istiyoruz. Üç gündür fabrikanın içindeyiz ama hiçbir mala zarar vermedik çünkü öyle bir amacımız yok. Kimseyle tartışmaya girmiyoruz. Hiçbir kanunsuz hukuksuz halimiz tavrımız yok. Emeklerimizin karşılığını istiyoruz."

SENDİKA ANAYASAL HAK

Birleşik Metal-İş Anadolu Şube Başkanı Deniz Ilgan da işçilerin sendikalı oldukları için işten çıkarılmak istendiğini söyledi. İşçilerin barışçıl bir eylem sürdürdüğünü kaydeden Ilgan, “Burada bir örgütlenme çalışması vardı. İşçiler anayasal haklarını kullanarak sendikalı olmayı seçtiler. Önceki gün iş veren işçileri işten çıkardığını açıkladı. Bunun üzerine de işçiler demokratik haklarını kullanarak barışçıl bir eyleme başladı. Sendikalı olmak anayasal hak bu da işçilerin hakkı. İşçiler, haklarını kullanmak ve işlerine geri dönmek istiyor. Şirket ile iletişime geçmeye çalıştık ama bir şekilde telefonlara dönüş yapılmadı. Taleplerimiz nettir. Sendikalı olacağız, sendikalı çalışacağız” ifadelerini kullandı.