Gezi Direnişi’nin 10. yılında birçok kentte anma gerçekleştirildi. Taksim’de yapılan açıklamada eşitlik, özgürlük ve adalet için mücadelenin sürdüğü belirtilerek, “Pusulamız Gezi’dir” denildi.

Mücadele pusulası Gezi Direnişi
İstanbul TMMOB Makine Mühendisleri Odası önünde açıklama yapıldı. (Fotoğraf: BirGün)

Kayhan AYHAN

İstanbul Taksim’de 27 Mayıs 2013’te Gezi Parkı’ndaki ağaçların kesilerek yerine Topçu Kışlası yapılmasına karşı başlayan daha sonra adalet, demokrasi, özgürlük talebiyle tüm Türkiye yayılan Gezi Direnişi’nin üzerinden tam 10 yıl geçti. Her yaştan insana umudun sesi olan Haziran Direnişi, parkı korumak için bir araya gelen binlerden adalet, özgürlük ve eşitlik isteyen milyonların sesine dönüştü. Direniş, bugün de yasaklara, şiddete ve her türlü baskıya karşı sürüyor.

SOL PARTİ’DEN PANKART

Gezi Direnişi’nin 10. yılı nedeniyle SOL Parti dün Galata Köprüsü’ne pankart astı. “Gezi umuttur, halk düşmanlarını yeneceğiz” yazılı pankartta, Gezi eylemleri sırasında yaşamını yitiren Ali İsmail Korkmaz, Ethem Sarısülük, Berkin Elvan, Medeni Yıldırım, Abdullah Can Cömert, Mehmet Ayvalıtaş, Ahmet Atakan ve Hasan Ferit Gedik’in resimleri yer aldı. Görüntüler, partinin sosyal medya hesabında, “Gezi 10 yaşında. Dünyanın çivisine, bugünün gerisine sahip çıkan birileri var! Arkadaşlarımıza sözümüz; Halk düşmanlarını mutlaka yeneceğiz! Asla vazgeçme” notuyla paylaşıldı. 

GEZİ PARKI’NA ABLUKA

Taksim Dayanışması, Gezi’yi anmak için dün saat 19.00’da Taksim’e çağrı yaptı. Bunun üzrine Taksim Gezi Parkı çevresine sabah saatlerinde polis bariyerleri getirildi. Meydandaki Taksim Cumhuriyet Anıtı’nın çevresinin yanı sıra oturma alanlarındaki geçiş noktaları da barikatlarla sarıldı. 

İSTİKLAL’DE ANMA

Taksim Dayanışması’nın çağrısıyla çok sayıda yurttaş TMMOB Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi önünde bir araya geldi. "Kimse dokunamaz bizim suçsuzluğumuza” pankartının asıldığı şube binasının önünde bir araya gelen kitle “Gezi tutsakları onurumuzdur”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam”, “Erdoğan gidecek başka yolu yok” sloganları attı. Gezi direnişinde hayatını kaybedenlerin aileleri, HDP Milletvekilleri Musa Piroğlu, Oya Ersoy, Yeşil Sol Parti Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, TİP Milletvekili Ahmet Şık, CHP Milletvekili Ali Şeker, SOL Parti PM üyesi Alper Taş da alana gelenler arasında yer aldı. Burada Gezi Direnişi sırasında hayatını kaybedenlerin isimleri tek tek okunarak "Yaşıyor" denildi.

Taksim Dayanışması adına açıklamayı okuyan Esin Köymen, "Bu memleket aydınlığa kavuşsun diye gencecik yaşlarında hayatlarını kaybeden, bizden ayırdıkları Berkinimizin, Ali İsmailimizin, Abdocanımızın, Mehmetimizin, Ethemimizin, Ahmetimizin, Medenimizin ve Hasan Feritimizin anılarıyla gurur duyuyoruz. Tüm ülkeyi şehir şehir “Her yer Taksim her yer direniş” sloganıyla inleten, haklarına, kentine, doğasına, memleketine sahip çıkan milyonlar adına, bütünüyle haksız, hukuksuz, delilsiz, mantıksız ve vicdansız tutum ve kararlarla 5,5 yıldır hapiste tutulan Osman Kavala ile tutuklulukları bir yılı aşan Mücella Yapıcı, Tayfun Kahraman, Hakan Altınay, Çiğdem Mater, Can Atalay ve Mine Özerden’le gurur duyuyoruz!" dedi. "Devletin tüm imkânlarının iktidar adına kullanıldığı, dünya tarihinin gördüğü en adaletsiz seçimlerinden birinden çıkan sonuç bizi umutsuzluğa sürüklemeyecek" diyen Köymen "Aksine, eşitlik özgürlük ve adalet için tüm farklılıklarımızla Gezi’de olduğu gibi birbirimizin elinden tutmakta inat ediyoruz. Bu daha başlangıç, mücadeleye devam! Karanlık gider, Gezi kalır!" ifadelerini kullandı.

***

GEZİ RUHU AYDINLIĞA KAVUŞTURACAK

Gezi Direnişi’nde bir gözünü kaybeden Erdal Sarıkaya ve bacağından yaralanan Aydın Aydoğan da 10’uncu yılında Gezi ruhunun aydınlığa kavuşturacağını vurguladı.

Erdal Sarıkaya: Gezi direnişi, dünyanın en barışçıl ve toplumsal birlikteliğin adı. Gezi, bizleri dil, din, ırk, mezhep, düşünce olarak ayrıştıran AKP ve Recep Tayyip Erdoğan’a karşı birlikteliğimizdir. 10 yıldır barışa, demokrasiye, adalete, eşitliğe ne kadar hasret kaldığımız ortada. Yaşanan herşeye rağmen Gezi’nin yüreklerimize ekmiş olduğu umut tohumları bizi ayakta tutmaya devam etmektedir. İnanıyorum ki her karanlığın sonunda bir aydınlık var. İşte o beklenen aydınlık Gezi’nin birleştirici umut dolu aydınlığı. Belki bugün değil ama yarın kesin olarak Gezi ruhu 85 milyon halkı aydınlığa kavuşturacak. Ben de oradaydım ben de Gezici’yim. Çocuklarıma ve geleceğe bırakacağım en büyük miras, sağ gözümdeki protez ve Gezi’nin birleştirici ruhu.Yaşasın Gezi Direnişi’nde birleşip boyun eğmeyen halklara.

Erdal Sarıkaya

UMUDUMUZU BİLEDİK

Aydın Aydoğan: Tarihe kısa bir nottu aslında Gezi Direnişi. Ama yüzyıllar geçse de uzun yıllar üzerinde herkesin bir notu olan direnişti. Bugün 10. yıla girerken bunu daha iyi görüyoruz. 10 yıldır hukuki bir mücadele verdim. Dosya şu anda AYM’de. Gezi umuttu, Gezi karanlığa karşı halkların isyanıydı. Umudumuzu biledik. Ben de o gün "oradaydım" ve Gezi Ruhu bir beden bulana kadar bu mücadelemiz devam edecek.

Aydın Aydoğan