Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, ÖDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras’ın Mor Çatı’nın sığınaktan çıkarılmasıyla ilgili verdiği soru önergesine “Kadın ve çocuğa yönelik şiddete karşı...

Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, ÖDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras’ın Mor Çatı’nın sığınaktan çıkarılmasıyla ilgili verdiği soru önergesine “Kadın ve çocuğa yönelik şiddete karşı mücadelede geri adım atmadık” yanıtını verdi...

 

Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, ÖDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras’ın Mor Çatı’nın sığınaktan çıkarılmasıyla ilgili verdiği soru önergesini yanıtladı. Çubukçu, kadına yönelik şiddetle mücadele amacıyla 2009’da kadın konukevleri ve aile danışma merkezleri için 7 milyon 477 bin TL, toplum merkezleri için 19 milyon 238 bin TL bütçe ayrıldığını belirtti. Beyoğlu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ve Mor Çatı işbirliği ile yürütülen proje için üç yılda 302 bin 460 YTL kaynak aktardıklarını bildiren Çubukçu, “Üç kez desteklenen projenin süresi sona erdiğinden Mor Çatı ile Beyoğlu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) arasında yeni bir protokol imzalanmadı” dedi. Aktarılan kaynaklardan bir kısmının sığınak bünyesindeki çocuk evi için kullanıldığını söyleyen Çubukçu, projenin süresi sona erdiğinden bu çerçevede kaynak aktarımının söz konusu olmadığını kaydetti. Çubukçu, kadın konukevinin Beyoğlu SYDV tarafından devam ettirilmesine ilişkin çalışmaların da sürdürüldüğünü belirtti.

Çubukçu, Bakanlığının çalışmalarını ise şöyle anlattı: “Kurumumuza bağlı olarak hizmete açılan 26 konukevinden 10’u valilik, kaymakamlık, belediyeler ve barolarla işbirliği protokolleri imzalanarak hizmete açıldı. Hizmetlerini sürdüren ve 2003’e kadar 8 olan kadın konukevi sayısı, bu tarihten sonra hizmete açılan 18 kadın konukevi ile 26’ya, kapasite toplamı ise 170’den 573’e ulaştı. Ülke genelinde 2003’e kadar 11 olan kadın konukevi/sığınma evi sayısı ise bugün 52 oldu. Bunun yanısıra Bakanlığım tarafından tüm il belediye başkanlıklarına illerinde kadın sığınma evi açılması sürecinin hızlandırılması için bir yazı gönderildi...”.

 

***

Ufuk Uras’ın söz konusu önergesinde şu sorular yer almıştı:

 1.Mor Çatı ile Beyoğlu Kaymakamlığı SYDV’nin işbirliğini tanımlayan 2. dönem protokolünün imzalanmamasının gerçek nedenleri nelerdir?

2. Uluslararası sığınak çalışmalarında, şiddet ortamından anneleriyle birlikte ayrılmış çocuklar için özel destek birimleri bulunurken, Beyoğlu Kadın Konuk Evi’nde anneleriyle birlikte kalan çocukların gündüz bakımları, eğitim ve rehabilitasyonları için açılmış olan Çocuk Evi çalışanlarına niçin kaynak aktarılmadı?

3. 4 Temmuz 2006 tarihli Başbakanlık Genelgesi’ne ters düşen bu uygulamanın durdurulması ve Mor Çatı-Beyoğlu SYDV işbirliğinin gerekli kaynak sağlanarak devam ettirilebilmesi için ne gibi tedbirler alınacak?

4.Sığınma evlerinde kalan kadınlara düzenli ayni ve maddi yardımın sağlanması için ne gibi düzenlemeler yapıldı, bu yardımın miktarı ne kadar olarak belirlendi?

5.Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü’nün 2009 yılında kadına yönelik şiddeti önleme ve kadın-erkek eşitliğinin sağlanmasına yönelik ayırmış olduğu bütçe ne kadar?