İlk gün misafirlerin konuşmacı olduğu kongrede ikinci gün yöneticiler söz aldı. Real direnişçisi Kader İpek Altınbulak, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu’nun karşısına aday olarak çıktı

Mücadelemiz devam edecek

EMEK SERVİSİ

DEVRİMCİ İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (DİSK), “2020’lerin DİSK’i Emeğin Türkiye’si” şiarıyla düzenlediği, üç gün sürecek olan 16’ncı Olağan Genel Kongresi ikinci gününü geride bıraktı. Yapılan konuşmalarda birlik ve daha ileriden mücadele vurgusu yapılarak sendikaların dayanışma içerisinde olması gerektiğine dikkat çekildi. Real direnişçisi Kader İpek Altınbulak ise DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu’nun karşısına aday olarak çıktı.

EMEKÇİLERİN ACILARI KATLANIYOR

İlk konuşmayı Birleşik Metal-İş Genel Sekreteri Özkan Atar yaptı. Kapitalizmin global krizinin derinleşerek devam ettiğini belirten Atar, “Gelir dağılımı adaletsizliği derinleşiyor, vergi yükü artıyor, emekçilerin acıları katlanarak sürüyor, ekonomik tablo böyle oldukça örgütlenme özgürlüğü gibi demokratik haklar da kısıtlanıyor. Bütün sendikalarımız ve üyelerimiz işçi hak ve özgürlükleri konusunda gereklilikleri hayata geçirecektir” dedi.
Genel-İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan ise, ülkede üretim olmadığı takdirde işsizliğin olacağını, çarklar dönmediği takdirde de açlığın olacağını söyleyerek şöyle konuştu: “İnsanların intihar etme noktasına geldiği bir ülkede yaşıyorsak süreci iyi tahlil edip mücadelemizi yürütmemiz lazım. Ekonomik kriz, açlık, bir halkın inkârı, KHK’ler, kayyum atamaları, zorla sendika değiştirmeler, hukuksuzluklar… Ekonomik ve siyasi krizin arttığı bir ülkede yaşıyoruz. Bu zorlu süreçte bir arada olmalıyız.”

İşçi sınıfının örgütlü olmadığı durumda krizin faturasını ödediğini daha önce deneyimlediklerini ifade eden Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan, “Demokrasi, işçinin ekmeğidir diyoruz. Demokrasiyi sadece işçi sınıfı için değil bütün kesimler için istiyoruz. Dolayısıyla olup bitenlere karşı göz yumamayız. Kayyum demokrasinin başlıca sorunlardan biridir. Ücretlerimizden aldığımız ürüne kadar vergi ödüyoruz. Vergi adaletsizliği en temel sorunlardan biri. Vergilerin düşürülmesi, vergide adalet hem DİSK’in hem sendikamızın temel ilkesi olacaktır” ifadelerini kullandı.

DAYANIŞMA GÖSTERMELİYİZ

Cam Keramik-İş Genel Başkanı Birol Sarıkaş baraj altında kalan sendikaların kendi imkânlarıyla ayakta durmaya çalıştığını, bunun DİSK’e bağlı tüm sendikaların bir sorunu olması gerektiğini vurgularken, Devrimci Sağlık-İş Genel Sekreteri Erdoğan Demir “Bütün iş kollarında yaşanan sıkıntılar sağlık iş kolunda bir miktar daha fazla. Hastanelerde çalışan işçiler başta olmak üzere kadro verildi diyorsa, söz ediliyorsa bu sağlık işçilerinin ve belediye işçilerinin mücadelesiyle olmuştur. Ancak bu içi boş kadronun altının doldurulması için mücadelemizi sürdürmeliyiz. Örgütlenmemiz konusunda bütün sendikalarımıza, konfederasyonumuza görevler düşüyor. Birçok özel hastane, sağlık kurumları, belli bir sermaye grubunun elinde. Fazlasıyla dayanışma beklemekteyiz” dedi.

Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren, iktidarın en büyük operasyonlarını önce medya üzerinde yaptığının altını çizdi. Eren, hakikatin bilinmesini istemediklerini aktardı: “İktidar medya alanının yüzde 99’unu ele geçirmiş durumda. Ama aldıkları her şeyin içini boşalttılar, değersizleştirdiler. Ama yeni medya doğuyor. Biz bu yeni medyanın örgütlenmesine talibiz.”

Dev Maden-Sen Genel Başkanı Tayfun Görgün ise “Bu zor günlerde DİSK kendine yakışanı yaptı, görevini layıkıyla yerine getirmeye çalıştı. İddialı ve güçlü bir DİSK yönetimi ortaya çıkıyor. Savaş ve barış konusunda, ekoloji konusunda görevlerimizi yerine getiremedik. Yeni DİSK yönetimi bu konudaki eksiklerimizi de giderecektir. Bütün kesimleri bir araya getiren bir mücadelede daha ileri adım atmalıyız” vurgusunu yaptı.

ORTAK ÇALIŞMALAR YAPMALIYIZ

İletişim-İş Yöneticisi Erman Türkmen de şunları söyledi:

“İşyerlerini, sanayi havzalarını merkeze aldığımız bir çalışma tarzı oturtmamak sorunlarımızdan biri. Sendikalarımızla dayanışma içinde, belli bölgelerde ortak çalışma yapmamız gerektiğini düşünüyorum. Genç işçi kuşaklarıyla sıkı bir bağ kurmamız gerekiyor. Özel bir çalışma, planlama gerekiyor. İşçi sınıfının mücadelesi bu sistemi yıkıp başka bir sistem kurmak için ele alınmadıkça kısmi başarılar elde etmek bizi birkaç adımdan sonra ilerletmeyecektir.”

Öte yandan Genel Kurul’da “Dünya yerinden oynar, işçiler birlik olsa” sloganları atıldı.

***

Nakliyat İş’ten yönetime eleştiri

Nakliyat-İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, yaptığı konuşmasında DİSK’i eleştirdi. Küçükosmanoğlu, “Ülkemizdeki sendikalar faciası karşısında ciğerimiz parçalanıyor. İşçilerin kazanılmış hakları gasp ediliyor. Bu gasplara karşı DİSK’in mücadelesini konuşmamız gerekiyor. DİSK etkili bir mücadele yapmıyor. Bugün DİSK’in tarihine Mevcut DİSK yönetimi sahip çıkmıyor. Biz dayatmalara karşı olduğumuz için DİSK yönetiminde bulunmuyoruz. DİSK dayatmalara teslim olamaz” ifadelerini kullandı.