Metin Lokumcu davasında verilen görevsizlik kararını değerlendiren Avukat Sercan Aran karara şaşırdıklarını aktardı. Aran yine görevsizlik çıkması durumunda nihai kararın Yargıtay tarafından verileceğini söyledi.

Mücadelemiz devam edecek

Dilan ESEN

Artvin Hopa’da 31 Mayıs 2011’te maruz kaldığı biber gazı nedeniyle hayatını kaybeden Öğretmen Metin Lokumcu’nun davasının ikinci duruşmasında önceki gün görevsizlik kararı verildi. Trabzon 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi verdiği kararda davanın ağır ceza mahkemesinde görülmesine karar verildi.

Lokumcu, Hopa’da dönemin başbakanı Erdoğan’ın düzenlemek istediği miting öncesi uygulanan orantısız şiddet ve yoğun biber gazı nedeniyle hayatını kaybetti. Olayın üstünden geçen 10 yılın ardından ancak dava açılabildi. Açılan davada 13 polis yargılanıyor. Davanın ikinci duruşmasında dosyaya giren görüntüler de gösterildi. Görüntülerde polisin “Gebert lan gebert” diye bağırdığı ve sivil giyimli bir kişinin üniformalı polislere biber gazı tüfeğinin kullanımıyla ilgili bilgiler verdiği görüldü. İki duruşma sonucunda yaşananları ve davanın bundan sonraki seyrini Avukat Sercan Aran değerlendirdi.


KARARA ŞAŞIRDIK

En başından beri görevsizlik için çaba sarf ettiklerini belirten Aran şunları aktardı: “Verilen karara biz de şaşırdık. Bu kararın verilmiş olması sanıkların cezalandırılacağı anlamına gelmiş olmuyor ama ufak da olsa kazanım bu. Ancak gerekçesine katılmıyoruz. Olası kasttan görevsizlik verilmesini talep etmiştik ama mahkeme yaralamadan dolayı bir görevsizlik kararı vermiş oldu. Bu yönüyle gerekçeye katılmıyoruz. Ancak en azından bu tartışmayı ağır ceza mahkemesinde yapacak olmak önemli. Çünkü bu tartışmanın asliye ceza mahkemesinde yapmanın manası yoktu.”

Konuyla ilgili gerekçeli kararın açıklanacağını belirten Aran şöyle devam etti: “Karar açıklandıktan sonra taraflara iletecek. Tarafların itiraz hakkı mevcut. Ayrıca ağır ceza mahkemesinde de görevsizlik çıkabilir. Bu durumda da dosya Yargıtay’a gider. Sonrasında da Yargıtay’ın kararı nihai olacağı için ona göre dava görülmeye devam eder. Şayet ağır ceza mahkemesi kendisinin görevli olduğunu söylerse kısa süre içinde tebliğ edecektir. Alt sınırı 8 yıl olması dolayısıyla CMK’ye göre ağır cezada yargılanması gerekiyor.”

“Hukuk mücadelesi 10 yıl sonra başlamış olsa da mücadeleye devam edeceğiz” diyen Aran sözlerini şöyle sonlandırdı: “Yargılanan yargılanmayan tüm sanıkların ortaya çıkarılması için hukuk mücadelesini sürdüreceğiz. Ortada bir polis şiddeti olduğu durumlarda ya dava hiç açılmıyor ya da asliye ceza mahkemelerinde olayı taksire, belki görevi kötüye kullanmaya sokan bir çerçevede yürüyor. Buna dair nitelikli tartışma yapmak yargılama başladıktan sonra oluyor. Biz her zaman davaya müdahil olunmasını söyledik. Birçok baro ve kurum geldi, Metin Lokumcu’nun yanında yer almayı tercih etti. Bu da çok onurlu ve güzel bir davranış. Ağır ceza mahkemesinde başlarsa tüm kurumları Metin Hoca’ya sahip çıkmaya çağırıyoruz.”

***

İlk duruşmada yok sayıldık

Metin Lokumcu’nun oğlu Ulaş Lokumcu, babasının biber gazıyla öldürüldüğünü bilimsel olarak ispatladıklarını belirterek, “Bu bir kimyasal silahtır. Bu silah bir gün sizi de öldürebilir. O yüzden bugün ses çıkarmazsak yarın sen de ölebilirsin” dedi. MA’nıın haberine göre ilk duruşmada adeta yok sayıldıklarını belirten Lokumcu, “Tek başıma da kalsam adaleti getireceğim. Metin Lokumcu’nun boşuna ölmediğini ispatlamak istiyorum” dedi.